I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Ivan Turina #27 Vila i frid

Hobby & Fritid - Sport & Idrott

   
Admin

2013-05-02 16:08

Ivan Turina #27 Vila i frid

Jag minns när Ivan Turina kom till AIK. Det var 2010 och Tomi Maanoja var tillbaka i målet efter att ha brutit benet i en träningsmatch året innan. Tyvärr var den högst lovande Maanoja helt bortblåst och ersatts av en målvakt utan självförtroende och som osade osäkerhet och rädsla. Regerande mästarna AIK spelade uselt utan tillstymmelse till förbättring. Det var redan på vårkanten en reell risk för Superettan.

Då dök en 29-årig kroat upp. Han hade fina meriter - med allsvenska mått mätt iaf - med bl a CL-spel för Dinamo Zagreb. Men vid den här tidpunkten var meriter inte mycket av värde i AIK-kretsar. Spelare med fina lovord som floppade när de väl var här var inget nytt. Minns exempelvis norska ligans bästa mittfältare Svante Samuelsson eller skyttekungen från Australien Nick Mrdja. För att inte tala om Clecio som fanns i laget under våren 2010.

Men Ivan Turina markerade direkt. Han var en helt fantastisk målvakt. Stor, reaktionssnabb och med pondus för två. Tomi Maanoja återvände snart hem till Finland. Tillsammans med Mohammed Bangura räddade Turina kvar AIK i Allsvenskan. Inte bara det, han verkade vara en hyvens kille, milt uttryckt. Han var en sådan där spelare man som supporter inte kan undgå att älska.

Inte blev det sämre av att AIK hade en del finansiella problem och det sades att man hade en del problem att betala Turinas sign-on fee i tid. Jag tolkade det som att Turina mer eller mindre hade kunnat lämna när han ville. Förmodligen även pressa ut AIK på pengar han var berättigad. Turina hade en del anbud från andra ligor men han valde att lösa det med AIK eftersom han trivdes i såväl Stockholm som i AIK och verkligen älskade fansen, som givetvis älskade honom. Så han löste problemen med AIK och njöt av fotbollslivet. Här var uppskattad, här var han nummer ett. Nu gjorde Turina säkert ingen ekonomisk förlust men hans beteende visade att han värdesatte andra saker i AIK minst lika högt, om inte högre, än bara pengar. I en idrottskultur där vi som supportrar är svältfödda på spelare vi verkligen, verkligen kan lita på när de säger bra saker om klubben så var känslan att Turina kunde vi lita på.

Så imorse innan jag skulle åka iväg hemifrån läser jag på text-tv att AIK:s målvakt Ivan Turina hittats död. En kall kår strök ryggraden och huvudet fylldes instinktivt av förnekelse. Han led tydligen av ett medfött hjärtfel. Samma orsak som tagit flera fotbollsspelares liv de senaste åren. Än mer tragiskt blir det förstås att han efterlämnar en gravid fru och två ettåringar.

Vila i frid.

The president has been kidnapped by ninjas. Are you a bad enough dude to rescue the president?
Admin

2013-05-02 16:20
Tycker f ö det här var jävligt fint gjort av MFF: http://mff.se/Aktuellt/Nyheter/2013-05-02_Ivan_Turina

Hade jag inte väntat mig.
The president has been kidnapped by ninjas. Are you a bad enough dude to rescue the president?

2013-05-02 18:47
vilken chock imorse när jag klicka upp aftonbladet och det stog Ivan Turina död. offentliga människor som går bort händer ju titt som tätt i princip och brukar oftast bara glida förbi men det här satt sig. tragiskt på alla sätt, uppfattningen och intrycket man fick av honom ganska snabbt var att han verkade vara jävligt basic som människa och svår att inte gilla. märktes att han hade hjärta för AIK och gillade klubben. RIP
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.
Admin

2013-05-02 23:47
Ja, jag har nog aldrig blivit så påverkad av en offentlig persons bortgång. Men det har ju också med att göra att det var så oväntat. Om vi tar lite jämförelser från hiphoppen så var exempelvis både Guru och MCA dödligt sjuka. Jam Master Jay och Run DMC hade jag för dålig (=inte så stark mer än att jag gillade deras musik om än perifert jämfört med annat på den tiden) relation till när han blev skjuten och jag var för liten och ny i hiphop när Tupac och Biggie mördades för att de skulle påverka mig. Turina däremot var ju vältränad, mitt i ett till synes lugnt och hälsosamt liv och så vips, var han borta.

Finns några gnagare som läser här så uppmuntrar AIK alla att ta sig till Karlberg 10:30 imorgon.
The president has been kidnapped by ninjas. Are you a bad enough dude to rescue the president?
Admin

2013-05-04 00:55
http://www.svt.se/sport/fotboll/vardig-hyllning-i-malmo-for-turina

Mäktigt! Oerhörd respekt för MFF (och Norrköping) för det här.
The president has been kidnapped by ninjas. Are you a bad enough dude to rescue the president?

2013-05-05 20:29
Trist som fan... Lider med alla faktiskt.

OT:
Jag har kvar alla tidningsklipp från 2pacs död. Han var min idol på den tiden. Det är han nog sjutton fortfarande egentligen... Annars led jag mer av Eyedeas tragiska bortgång. Så ung, så amazingly talented. It's just a shameful waste... All these deaths. :(


R.I.P. to all...
 
Moderator

2013-05-07 00:33
Hyllningen idag/igår var tvärfet. Asvackert. Må han vila i frid.
And I was better where I was miserable, why didn't you leave me there?