I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Mayafolket - kalender osv.

Övrigt - Vardagsfilosofi

   

2007-09-12 21:29

Mayafolket - kalender osv.

jag tycker iaf att det är intresant och ni som också gör det och kan lite shit om det, dela med er.

Kalendern och räknesystemet

Kalendern var en av Mayas största uppfinningar. Som jag skrev tidigare utvecklades den av astronomi-präster när de studerade solen, månen och stjärnorna för att försöka förstå sig på gudarna. De räknade dagarna, precis som Egyptierna, och de beräkna även året. Haab var deras namn på kalendern och den bestod av 20 månader och varje månad bestod av 18 dagar. De hade också en extra månad på fem dagar som de kallade Uayeb. De hade naturligtvis räknat rätt på hur långt ett år var för tillsammans med den extra månaden var det 365 dagar. Om man jämför den kalender som de hade på 600-talet så var den mer exakt än den som man hade i Europa på 1500-talet. Siffran noll använde de redan på 200-talet medan den inte började användas i Spanien förrän på 1600-talet. Maya astronomerna var väldigt skickliga på att följa planeternas och stjärnornas banor utan några optiska instrument. Sol- och månförmörkelser visste de därför exakt när de skulle inträffa. Mayafolkets dyrkan av uträkningar var otrolig. De försökte sig t.ex. på att försöka ta reda på vilken veckodag den 31 december år 90 000000 f.Kr. var på. Deras exakta värde på hur långt året var är 365,2420 dagar. Det kan jämföras med det gregorianska kalenderns värde som är 365,2425 dagar. Dagens forskare och astronomer anser faktiskt att den totala längden är exakt densamma som Maya-astronomernas. Jag själv tycker det är konstigt att de lyckades med flera sådana här svåra matematiska beräkningar. Men att de inte uppfann hjulet eller användandet av metaller är nästan ännu konstigare.


De använde streck och punkter för alla tal mindre än 20.

För att mäta tid använde de än väldigt exakt system som var baserat på en 52-års cykel och den är exakt så när som på ett par timmar. Det här systemet övergav de. Deras högtidliga kalender, Tzolkin, hade bara en dags fel på 6000 år. Våran gregorianska kalender har en dags fel var fjärde år. Det är vårt skottår. De räknade också ut jordens undergång till den 23 December år 2012. De mesta de har räknat på har ju blivit rätt så man vet aldrig vad som händer då.

Get MAD and change