I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Barnuppfostran och föräldratyper.

Övrigt - Vardagsfilosofi

   
Groupie

2012-03-03 17:54

Barnuppfostran och föräldratyper.

Hej.

Jag är en totalt lekman på det viset att jag inte har några barn, men jag kommer från en stor familj med många syskon och massor av syskonbarn. Jag har även en massa vänner med barn och jag har arbetat med barn.

Det här har fått mig att se 4 huvudsakliga inriktningar på barnuppfostran.

De är enligt mig:

1) Pedagogen.

Pedagogen uppfostrar sina barn att lära sig saker och testa nya saker. Det viktigaste för deras barn är att nå en fulländad utveckling. En pedagogs starka sida är vad jag tror tålamod och vilja att förstå barnens situationer och mönster och blir mer av en "guide" som förälder. Barnet vänder sig till föräldern med problem som i sin tur villigt delar med sig av sina erfarenheter och potentiella lösningar. Pedagogen tar en väldigt aktiv roll i barnens uppfostran och fortsatta liv och kommer hela tiden ligga över barnet som ett paraply av "förslag", "känslor" och "idéer" ("" = för stort för att sammanfattas under ett ord egn). Pedagogen kan ibland vara lite för tillbakahållande vad gäller förhållningsregler och ibland ha en överoptimistisk tro på barnens förmåga eller dess oförmåga, eller så strävar de blindlöst efter att uppnå den. En pedagog är oftast den känslosammaste typen av föräldrar, men vårdar ofta sina barn som motsats till samhälle och sig själva. De ser inte nödvändigtvis känslor som det viktigaste för ett barn. Alltså, det lär sina barn problemen och förutsättningarna i samhället för att fria sina barn från problem och öka deras förutsättningar istället för att lyssna på känslor. En pedagog är normalt vanligare hos män.

2) Agitatorn

En agitator är en förälder med tydliga regler och uppmaningar till sina barn. T.ex. så kan det innebära åsikter, städa hemma, tydliga principer om rätt och fel och jag skulle vilja kalla det här den traditionella föräldern av den äldre skolan. Agitatorn har en tydlig skiljelinje mellan vad som är familjeorienterat och vad som inte är det. Agitatorn har oftast en stor inverkan på barnens val och kan ibland uppfattas som sträng pga dess hårda regler. En agitator är självfallet inte nödvändigtvis sträng för det, utan fokuserar mera på karriärer, utbildningar, sociala nätverk och barnens prestationer. Relationen mellan Agitatorn och dess barn kan vara väldigt spänt eller så stark och bra att ingen relationen i deras liv någonsin kan jämföras i intensitet. En agitator lever ofta separata liv med det offentliga och det privata och en agitators barn brukar oftast styras av hög grad av moral och pliktetik. En agitator ser barnens anpassning till samhället och samhällets anpassning till deras barn som en väldigt stor fråga. Ett barn till en agitator drivs ofta av en komplicerad uppfattning om sig själva, sin förmåga och sina "måsten". En agitators relation till dess barn blir med tiden den omvända när barnet sätter sig över, eller åtminstone låter bli, att låta sin förälder har för stort inflytande i deras liv. De har själv skapat sin plikt och moraletik och därmed blivit egna agitatorer.
Agitator är normalt lika vanligt hos män som hos kvinnor.

3) Vännen

Vännen är en föräldrer som är relativt passiv i sitt föräldrarollsutövande vad gäller den traditionella biten. Vännen är någon som förhåller sig någorlunda passiv till barnens utveckling och låter de hitta egna vägar men i gengäld alltid finns där för att dela barnens erfarenheter. "Vännen" har sällan tydliga regler om rätt och fel utan agerar situationsorienterat och är ofta den förälder som minst tar en aktiv ställning i föräldraskapet utan istället låter barnen växa upp snabbare och mogna fortare eftersom relationen mellan ex mor och dotter i tonåren ofta leder till liknande intressen och de umgås flitigt, som vänner, på fritiden och tiden därimellan är de separata individer.
I vuxen ålder övergår relationen (förutsatt att inget dåligt hänt) oftast i något som liknar vänskap mellan jämnåriga och förälderns pondus över barnet oftast mattats av över tid. "Vännens" barn tenderar att stöta på större antal problem i sina liv pga förälderns ointresse av att vara pedagogiska i sin yrkesroll. I gengäld så har "vännens" barn oftast en väldigt stark kontakt med sina familj och ser samhället som en annan del av världen än den som de fokuserar på, sin egen och sin familjs. Vännens barn tenderar även att vara mer känslomässigt laddade inför överprestationer till skillnad mot andra barn.
"Vännen" är vanligast hos kvinnor.

4) Egoisten

Egoisten är den förälder som ser barnen som sin ägodel, eller deras rättighet att ha åsikter över. Egoisten ser barnens roll i deras (föräldrarnas) situation och de är normalt en familj med litet utspel för den känslomässiga. De karriärsinriktade, det sociala eller föräldern själv brukar huvudsakligen vara det viktigaste i familjen. Egoisten är en föräldrer som inte lyssnar särskilt mycket på sina barns behov eller förmågor utan lever ofta utefter drömlika bilder av vem barnet är utan att de egentligen behöver ha någon verklig förankrig. I den här typen av föräldrar är odrägligt beteende som vanligast.
Egoistens starka sida är främst den starka kontakten som knyts mellan barn och föräldrer. Egoisten får ofta barnet, medvetet eller ej, att bli beroende av föräldern och får därför svårigheter senare i livet när tonåren och senare vuxenlivet kommer. Principiella förhållningssätt är oerhört vanligt i den här kategorin.
Egoisten är en dålig förälder och jag tror inte det behöver någon närmare förklaring än såhär.
Egoisten är vanligt hos både män och kvinnor.

-

Vad har ni för tankar om det här? Kan ni några fler föräldrartyper? Vilken kategori skulle ni säga att era föräldrar tillhör?
Självfallet så går det inte att prata så här generellt om något så oerhört individuellt, men jag ser det som en tankekonstruktion som jag med tiden lärt mig utröna. Alla föräldrar har oftast drag från alla sidor, men att de huvudsakligen tillhör någon av huvudkategorierna.

Vad tror du? :)

Jag vill tillägga att jag förutsätter att föräldrarna älskar sina barn och gör allting de kan i bästa välmening, med möjligt undantag för egoisten som huvudsakligen lever sitt eget liv i första hand.

(Inlägget ändrat av Lepra 2012-03-03 17:57:14)

Jag kanske inte alltid har rätt, men jag har då fan aldrig fel!
Groupie

2012-03-08 14:22
Ointressant det här?? :)
Jag kanske inte alltid har rätt, men jag har då fan aldrig fel!

2012-03-08 14:25
Det blev lite Cool Story Bro över det hela...
Intressepenisen hårdnar!
Groupie

2012-03-08 15:52
ja du har nog rätt.
Jag kanske inte alltid har rätt, men jag har då fan aldrig fel!

2012-03-15 04:15
Vilken tur att mina föräldrar inte hamna under nån av dina 4 kategorier!!!!

Mina hamnar under kategorin Bäst!

5) Bäst

Föräldrarna i bäst-kategorin ser ALLTID till sina barn i första hand. Hela deras liv kretsar kring sina barn och dom är alltid snälla, kärleksfulla, respektfulla, intelligenta, förståeliga, tålmodiga and the list goes on and on and on and on.


puss och kram mamma och pappa
FUN LIGHT!!<br>
Groupie

2012-03-15 07:51
-_-


Ta bort tråden. Jag har uppenbarligen vänt mig till fel forum. Pussar.
Jag kanske inte alltid har rätt, men jag har då fan aldrig fel!
Moderator

2012-03-15 16:58
Om det hjälper så tycker jag faktiskt att topicen var intressant och ganska on point. Jag orkade bara inte skriva någonting när jag läste första gången och sedan har den fallit i glömska.

Mina föräldrar är nog en blandning av pedagogen och agitatorn.
Nu när whoa till slut ska lägga ned kan det vara dags att sammanfatta allt jag har lärt mig här genom åren: WORD! på Misery_chick
Moderator

2012-03-15 16:58
För övrigt en betydligt intressantare tråd än den om personlighetstyper i Blandat, där folk mest skriver sina bokstavskombinationer.
Nu när whoa till slut ska lägga ned kan det vara dags att sammanfatta allt jag har lärt mig här genom åren: WORD! på Misery_chick

2012-03-15 17:34
Tyckte också tråden var intressant, någonstans mellan agitatorn och pedagogen skulle jag vilja säga.
En kantstött pelare som inte pallar trycket
Har tankar om nåt större skiter i vad alla tycker

2012-03-15 17:47
Intressant tråd, ska ge lite åsikter när jag har mer tid

2012-03-15 18:00
Så å ena sidan skriver du i min tråd att det är fel att kategorisera in människor, men startar sedan en egen tråd där du själv gör likadant. Bra jobbat!
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.
Moderator

2012-03-15 19:56
Ser du inte skillnaden mellan artikeln som var grunden till din tråd och den här topicen?
Nu när whoa till slut ska lägga ned kan det vara dags att sammanfatta allt jag har lärt mig här genom åren: WORD! på Misery_chick

2012-03-15 20:01
Nja.. man ska se människor som individer och inte sätta in dom i fack var det ju. Eller det gäller kanske inte föräldrar? Dom får man sätta in i fack hur mycket man vill tydligen.
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.
Groupie

2012-03-15 20:56
AneekDivine F27

Jag pratade om fördomsgrundade generaliseringar baserat på okunskap. Och jag håller fast vid min åsikt. Det här är någonting annat. Jag lämpar inte in attribut på folk jag inte känner, utan gör slutsatser här FÖR ATT jag känner folk, och vänder mig hit med förhoppningen om att någon ska slå hål på det jag precis skrivit. Sätt inte ord i mun på mig om du inte bemödar dig med att möta mig på mina villkor.

Som jag skrev i iledningen så är jag inte lärd på området utan vilar det bara på egna erfarenhet hos de personer jag känner och gjorde en slutsats och redovisade den här. Att prata om att kvinnor är på ett sätt bara för att A säger B är någonting helt annat och köper du inte det jag skriver nu så orkar jag inte diskutera saken vidare.
Jag kanske inte alltid har rätt, men jag har då fan aldrig fel!

2012-03-15 21:04
Nä visst är det jobbigt med personer som bara förstör trådar eftersom dom anser att man bara ska utgå ifrån individer och inte sätta en massa mallar på folk. När man egentligen bara vill sitta och analysera lite och ha en trevlig diskussion. Usch för såna personer.
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.
Groupie

2012-03-15 22:40
Ja, din poäng når fram, men släpp sarkasmen, dvs sargen och kom in i matchen istället.
Jag kanske inte alltid har rätt, men jag har då fan aldrig fel!

2012-03-16 09:26
Jag ber om ursäkt. Hade en riktigt dålig dag igår hehe...
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.

2012-03-16 17:06
Jag tror definitivt att man kan dela det i fyra huvudgrupper, och att det sen då skulle finnas olika typer inom grupperna och att vissa kan ha drag från andra kategorier men att dem i huvudsak hör till gruppen dem ligger i.

Sen kan ju föräldrar förändras i vissa förhållanden, men då oftast bara tillfälligt.
det finns ju tillfällen då en förälder mer eller mindre har agerat som den där "Vännen" efter t ex en mer konfliktfylld skillsmässa. Föräldern som agerar som Vännen efter skillsmässan brukar oftast vara den som haft sämre relation till barnet än den andra föräldern.


Egoisten får ofta barnet, medvetet eller ej, att bli beroende av föräldern och får därför svårigheter senare i livet när tonåren och senare vuxenlivet kommer.

förstod det på ett ungefär, men skulle du kunna dra ett exempel?
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.

2012-04-22 16:12
En agitator lever ofta separata liv med det offentliga och det privata

Lepra: Har du nån förklaring på varför man blir så här, trots att ingen förälder varit en agitator?
 

2012-05-02 18:50
Jag är ensamstående med två barn. 1,5 och 3 år gamla.
Jag känner inte igen mig i en utav kategorierna. Snarare skulle jag vilja påstå att besitter egenskaper ur samtliga kategorier.
Ad astra per aspera
Groupie

2012-05-03 00:34
MtotheJ

Nej det har jag inte. Det har kanske du?

Aggrobaggro,

på vilket vis känner du igen dig i mina beskrivningar?
Jag kanske inte alltid har rätt, men jag har då fan aldrig fel!

2012-05-04 02:09
not a clue haha
 

2012-05-05 03:21
Börjar med att säga Tack.

Riktigt bra tänkt, formulerat och ja, allt. Jag kan kalla mig intelligent utan att skämmas och det är inte så ofta människor gör ett starkt intryck på mig på det här sättet men du träffade mig, det ska du ha.

Nr 1, pedagogen är det klart starkaste draget hos båda mina föräldrar. Inte varje mening stämmer in men i det stora, så klart har de även drag från de andra alternativen.

Jag har efter att ha valt helt fel bana i tonåren tappat relationen till mig föräldrar helt (som var väldigt viktig för mig, speciellt som ensambarn kan jag tänka mig). Jag har sakta men säkert vunnit tillbaka den, tillitsbrist finns där fortfarande men även den växer det åt rätt håll. Jag har oftast lätt att uttrycka mig i både skrift och tal men när det kommer till mina föräldrar har vi svårt att ta dikussioner om oss som individer eller våran relation. Vi halkar direkt tillbaka till "problemfasen" och det blir extremt känslosamt snabbt, och mest gräl (som man märker är pga gamla "öppna sår"). Därför har jag inte kunnat uttrycka hur viktiga dom är för mig eller hur tacksam jag är för allt dom gjort. Det här är något som tyngt ner mig eftersom jag så gärna vill att dom ska få tillbaka lite för allt dom gett mig av sin tid, tålamod, kärlek och även pengar dom stunder det egentligen inte funnits.

Din tråd här var något stort för mig och fick mig till slut att ta ett beslut hur jag ska göra med det här. Eftersom jag vet att jag inte kommer komma dit jag vill i en diskussion så bestämde jag mig nu för att skriva ett varsit brev till mina föräldrar där jag berättar hur jag ser på våran relation (kommer ta med ditt exempel, du var on point) och hur jag känner och tänker om det.

Jag vet att det kommer göra otroligt mycket för mina föräldrar som är två människor med otroligt fina hjärtan som verkligen förtjänar att höra det jag har att säga. Samtidigt kommer det göra lika mycket för mig att äntligen få uttrycka till dom var dom betyder. Summan är ju att min familj kommer veta var vi står och garanterat bli lyckligare.

Så utan att överdriva gjorde du något väldigt stort för tre personer med den här tråden och det vill jag att du tar åt dig. Tack för att du tog dig tid att posta dina tankar.