I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

klotter jakt i halmstad

Vår Hiphop - Graffiti

   

2010-02-24 09:41

klotter jakt i halmstad

tagen ur hallandsosten 24 feb 2010!
Jakt på klottrare. Polisens ungdomsgrupp har tagit fyra klottrare de sista veckorna. En kartläggning av problemet visar att de allra flesta är riktigt unga, ofta under 15 år.
Fotograf:Johnny SamuelssonUnga klottrare tas på bar gärning
Halmstad.
Klottraren på skolbussen trodde att det var fritt fram med spritpennan. Han hade inte räknat med civilklädda poliser.

RelateratSedan några veckor tillbaka fokuserar polisens ungdomsgrupp på klotter. Förutom att bygga upp en bilddatabas med klottrarnas signaturer, deras tags, har polisen skaffat sig en överblick av problemet.

De tio värsta finns namngivna på en lista och nu pågår jakten på att ta dem på bar gärning.

Som killarna på bussen till skolan. Före detta Swebus, numera Nobina, hade reagerat på att bussar som sattes in för att köra skolungdomar från Eldsbergaområdet till Trönningeskolan utsattes för upprepad skadegörelse.

Så fort stolsryggarna och ytorna inne i bussarna var rentvättade och bussarna kördes i området söder om Halmstad dök klottret upp igen.

Efter en tids så kallad ”inre spaning” klev några av poliserna i ungdomsgruppen ombord en helt vanlig vardagsmorgon.

Det tog inte lång tid innan den omisskänliga doften från spritpennan avslöjade klottraren.

– Han avslöjades mitt framför ögonen på alla skolkamrater på bussen. Vi tror att ingripandet kan fungera avskräckande, säger Christina Lundin som är polisens förundersökningsledare för ungdomsbrott.

– Det sista två veckorna har vi tagit sammanlagt fyra klottrare på bar gärning. Skadegörelsebrotten är kostsamma, konstaterar hon.

Två klottrare togs inne i parkeringshuset på Hamngatan. Det var välkommet. Förra året lade parkeringsföretaget Q-park ned 130 000 kronor på sanering efter klotter.

De allra flesta klottrare som kartlagts hittills är under 15 år. Det gör att skadegörelsen de håller på med blir ärenden för de sociala myndigheterna.

En av de gripna har legat bakom mängder av klotter.

– Vi har stora förhoppningar om att kunna klara upp ganska många skadegörelsebrott. Framför allt en av dem kan vi med stor sannolikhet knyta till flera händelser.

Polisen är övertygad om att arbetet har en preventiv effekt. Varje gripande eller kontakt de tar leder till prat bland ungdomar på skolorna i Halmstad.

Erfarenheten hittills visar att det inte är speciellt många som klottrar. Men deras framfart syns tydligt.

– Det är ett ganska stort arbete vi genomför. Och nu förstärks spaningsgruppen, de har varit tre personer men kommer att bli fem inom kort. Vi har redan haft anställningsintervjuer. Spaningsgruppen har fantastiskt fina resultat, både med att stävja ungdomsbrotten men också med de ringa narkotikabrotten, säger Christina Lundin.

http://www.fotolog.com/onlyfreights