I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Veckans MP3: Fronda - Om det var bättre förr

Svensk Hiphop - Audio & Video

   
Redaktionschef

2008-12-11 03:30

Veckans MP3: Fronda - Om det var bättre förr

Då var det torsdag igen, vilket innebär att en ny låt finns för nedladdning på bloggen. Denna gång ett kärt återseende med Fronda, som inte har synts i "veckans mp3"-sammanhang på Whoa sedan starten av solokarriären 2003 :)

Under slutet av 90-talet och början av 2000-talet var Fronda en del av det ännu idag omtyckta och omtalade Västerås-kollektivet D6AA (De 6 apornas armé), tillsammans med Ebola, Kenta Kuk, Kattla, Iderik och Unikum. Efter mixtapet Negativa Apjävlar uppstod dock ett antal olika förgreningar inom kompisgänget, vilket resulterade i konstellationer som EFterblivna (Ebola & Fronda), Favete Linguis (Kenta Kuk & Fronda), Gruppterapi (Kenta Kuk, Fronda & DJ Skitzophrenic), Gäng-Bängers (Fronda, Hamish och ibland även Kenta Kuk) och Demontraktor (Kattla och Unikum).

I samband med att den egna studion “Här bor fan jag” blev klar kände Fronda emellertid att han ville börja satsa på solokarriären. Detta resulterade 2003 i debuten Fortfarande underjord och ett antal mp3-släpp, såsom Favete hos oss på Whoa under samma år. 2004 följde sedan uppföljaren En armé på två ben, som även kom att bli genombrottet för rapparen. Den stora hiten blev låten Rullar fram, vilken - snart 5 år senare - fortfarande spelas regelbundet på fester, krogar och dansgolv runt om i landet. Framgångarna ledde dessutom till att en ny version av Fortfarande underjord kunde ges ut med titeln Då Fronda fortfarande var underjord.

Fyra skivor (Kamphundar med Käp och OB-1 2004, samt soloskivorna Livet genom en pansarvagnspipa 2005, Etiketten är musik 2006 och Fridlysta frekvenser 2007) och mängder av populära framträdanden senare, lutar det mesta nu åt att Fronda slutar med musiken. Igår valde han därför att ge bort 16 sedan tidigare osläppta låtar (från tiden mellan 2006-2008) på sin hemsida, och idag släpps ytterligare en exklusiv mp3 - Om det var bättre förr - genom oss på Whoa. Fronda låter hälsa:

“När vi lever i ett samhälle där man måste tjäna mer pengar än vad man behöver. För att kunna köpa saker man egentligen inte vill ha. Bara för att få en kvalitétsstämpel av människor man egentligen inte tycker om. Då kan det vara skönt med något som är gratis och kravlöst.”
Direktlänk för nedladdning

Till blogginlägget

Oracle aka HipHop-Oraklet | Whoa-Crew 2000-2013|
I januari 2014 lägger vi ned Whoa. Tack för de här åren!