I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Använda Ubuntu 11!

Hobby & Fritid - Datorer & Teknik

   

2012-01-05 01:54

Använda Ubuntu 11!

Det är så att jag har precis börjat använda Linux och jag skaffade mig Ubuntu 11.
Jag har aldrig använt Linux förut och har inte så mycket kunskap hur det fungerar, så det hela är helt nytt för mig.
Jag bestämde mig för att övergå till Linux då jag helt enkelt blivit less på Windows. Jag skaffade mig Windows 7 för ett halvår sen och där slutade DVD-romen att fungera, nå jävla ALPM-funktion tror jag var felet. Jag testade allt, jag köpte t.o.m. en ny DVD-rom men samma där, den slutade att fungera. Windows stängde av strömmen, så till slut fick jag nog och bestämde mig för något nytt.

Jag skaffade mig Ubuntu för jag läste att det var den mest lättanvända, så en fråga, vilket operativsystem tipsar ni man ska övergå till om man nyss kommit ifrån Windows?

Sedan undrar jag, hur installerar man saker på Linux?
Jag vet att man gör det via Terminal, men måste man ladda hem filer, eller är det bara att skriva in kommandon? Och vad är grunderna för installation på Linux?

Sedan, jag är van med att använda Office, så i Libre Office, kan jag skriva där och spara i .doc och excel?

Och en sista fråga om två program, kan man använda Propellerhead Reason? Jag får inte till det, programmet stannar bara vid uppladdning och jag måste logga ut och in för att få bort Reason loggan.

Sedan sista programmet, vilken NES emulator fungerar bäst på Ubuntu 11?
Jag testade nestopia via Wine men där får jag inte till styrkontrollerna med Xbox Wireless Controll. Sedan testade jag Fceux, det gick inte alls, och FCE Ultra fick jag till en gång, men när jag skulle testa full screen gick det inte, och det har inte fungerat alls efter det.
Jag har hört talas om mednafen, men har inte kunnat installerat det, vet inte hur man gör.


Så, someone who can help me?

 

2012-01-05 19:32
Kolla in det här forumet istället. Whoa dryper (tyvärr) inte av gnu/linux-expertis :)

http://ubuntu-se.org/phpBB3/index.php?support
Walking the street of dreams

2012-02-05 17:58
Du använder antingen Programcentralen eller aptitude via terminalen. sudo apt-get install <namn på program>

Normalt står det på hemsidan för programmet du vill ha hur man installerar, så det är inga problem. Om de bara anger paketnamn kör du ovannämnda kommando... apt-get install. Du kan behöva lägga till repositories om programmen inte finns i de officiella, men det är lätt att hitta instruktioner för.

Det har även blivit vanligt att man laddar ner vanliga installationsfiler (motsvarande setup.exe på Win), i regel i .deb-format. Aptitude-installation tenderar bli allt mer ovanligt när Ubuntu blir mer och mer "mainstream".

Hurvida Windowsprogram fungerar genom Wine är väldigt svårt att veta. Det beror på en väldig massa saker, men på Wines hemsida finns en lista över program som testats med Wine där det anges om de funkar eller ej, vilka problem som finns, och eventuellt vad som behöver göras för att få dem att fungera.

Gällande LibreOffice är det inga problem att spara filer som kan läsas av MS Office, se bara till att hålla det till ett filformat om du ska växla mellan, annars blir det väldigt korrupta filer av det hela.
 

2012-03-02 21:04
Det finns en programcentral, det är typ en "appstore". Ikonen ser ut som en shoppingbag.

I övrigt tycker jag att de förstörde Ubuntu helt i 11:an. Det är så segt och buggigt. Jag skulle skaffa Ubuntu 10.10, helt sjukt bra release.
amen synthare då, fyra bögar och en dator

est. 1986

2012-06-06 23:13
Jag såg att min tråd fanns kvar så jag återanvänder den då det handlar om Ubuntu igen.

Jag har haft Ubuntu i ett halvår nu och allting fungerar bra. Det enda som saknas är ett bra musikprogram som kan synca mp3 musik och spellistor med min HTC-Android mobil.

Nu får jag gå in på Windows och använda Mediamonkey (som måste vara det bästa musikprogrammet) när jag vill uppdatera mina spellistor med ny musik. Det är det enda programmet som jag har fått till för att synca 100% med mobilen. Men det stora problemet är inte det, för det kan jag leva med. Utan jag vill kunna spela samma spellistor fast i Ubuntu.

Jag använder Clementine som jag tycker är riktigt bra! Fixar de sync playlist till android så är det 100%. Men, jag vill spela mina spellistor som jag har på mobilen och Mediamonkey i Clementine och Ubuntu.

Det fungerade förut genom att jag sparade spellistorna som M3U i en mapp på Lokal Disk D (Samma disk som jag har all min musik), men för ungefär två månader sen så slutade det att fungera. Jag vet inte varför det fungerade förut, för jag förstår nu att i Ubuntu heter inte Lokal Disk D som i Windows, D: utan sdb1 heter den, så musikprogrammen kan inte hitta sökvägen för mp3-filerna.

Men jag undrar då hur man kan lösa detta på ett smidigt sätt. Jag orkar inte direkt att skriva om varenda låt till en ny sökväg, det måste väl finnas ett smidigare sätt?