I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Möllevångsfestivalen 24-25 juli 2009

Klubb & Konserter - Festivaler

   

2009-06-07 23:28

Möllevångsfestivalen 24-25 juli 2009



6 VECKOR KVAR TILL MÖLLEVÅNGSFESTIVALEN 2009...
...och här kommer ett första smakprov av vad som komma skall!

Vi lovar en mycket rik och intressant upplevelse för besökaren av årets festival. Möllevångsfestivalen har expanderar sig och täcker i år en större del av Möllevången. Utbudet av kulturaktiviteter och arrangemang kommer att spegla Möllevångens mångfald.

Miljö, teater, konstutställningar, samhällsfrågor, performance, dans, filmvisningar, karneval, workshops, gatukonst mm är några av de punkter som festivalen innehåller.

Tanken är att Möllevången förvandlas till en kulturfabrik som sjuder av kreativitet och underhållning!


TÄNK PÅ MILJÖN!
Först och främst vill vi berätta att vi gör allt vi kan för att genomföra festivalen med så lite miljö- och klimatpåverkan som möjligt.

Festivalen bygger redan sedan tidigare på en återvinningstanke och på att använda sig av alla de lokala resurser som finns tillgänliga. Visste du t.ex. att nästan allting som byggs på festivalen byggs av återanvänt material?
Alla möbler är insamlade och second-hand och så mycket transporter som möjligt inom området sker med hjälp av kärror och cyklar. På detta sätt ekonomiserar vi såväl med våra egna medel som med naturens!

I år går vi ett steg längre och avstår från att göra ett tryckt program! Vi vet att våra festivalbesökare är flitiga och effektiva användare av internet och vi kommer också jobba på kreativa sätt att på festivalområdet informera om vad som händer!


FESTIVALOMRÅDET!

Rondellen
Festivalens hjärta! Rondellen genomgår en transformation i år och tar formen av en salong med café, bokbyte och scen för akustisk och lugn musik. Här kommer även festivalens centrala infopunkt att ligga med information, program m.m.

Parkmöllan
Möllevångsfestivalen är inte bara kultur, musik och festande utan det finns plats också för frågor som både engagerar och påverkar vår värld.
I år kommer festivalen att använda Parkmöllan som en samlingsplats för organisationer som har fokus på samhällsfrågor.

Konsthallen
Den stora satsningen detta året är på konst som kommer att få en speciell plats i år. Amiralen kommer att förvandlas till ett konstgalleri med allt från installationer, videokonst samt utställningar av både bilder och tavlor. Tanken är att oetablerade konstnärer kan få en chans att visa sina verk. Konsthallen arrangeras av konstnätverket Translocal .

Teaterscen
I år ansvarar scenkonstnätverket PotatoPotato för festivalens teaterscen. PotatoPotatos huvudsakliga syfte är att göra scenkonsten tillgänglig för alla och då är ju Möllevångsfestivalen ett perfekt sammanhang!

Konstgatan
Kristianstadsgatan blir även i år Konstgatan, en plats för olika konstformer, allt från performance och poesi till musik. En konstscen i regi av Kulturföreningen Pentagon kommer att bjuda på uppträdande i kulturens spännande gränsland.

Ungdomsområdet
Årets hiphopscen, och i synnerhet området som vi ämnar skapa runt den, kommer att ha en framträdande inriktning på ungdomar. Vi kommer att ta vara på alla de kreativa och konstruktiva aspekter som hiphopmusiken och kulturen som omger den och erbjuder.

Gårdsarrangemang
Festivalen letar sig in i varenda vrå och de boende ser till att öppna upp sina gårdar för att bjuda på den levande kreativitet som genomsyrar Möllan och som sipprar ut från varje hus.

Klubb
Vi kommer även i år arrangera en avslutande festivalklubb på Moriskan, lördagen den 25e juli. Vi har i år också sökt och utökat samarbetet med klubbarna i området för att besökarna ska kunna fortsätta sitt festivalande inomhus när gatorna har tystnat.

Barnområde
Barnområdet på Möllevångsfestivalen ligger kring området bakom Barnens Scen och lekplatsen i Folkets Park. Här kommer både liten och stor, vuxen och barn bjudas på en mängd olika kreativa aktiviteter!

Gatuartister
I år har vi valt att lägga än mer fokus på våra gatuartister! Det är de som sätter stämningen och skapar det oväntade men minnesvärda elementen i festivalen.

Gröna gatan
Gröna gatan visar på möjligheterna för en grönare och hållbarare tillvaro här i vår stadsdel. Många Möllanbor drömmer om en bilfri Simrishamnsgata året om. Under festivalens två dagar blir det verklighet!

Torget
Möllevångstorget är en naturlig mötesplats och detta kommer vi manifestera på olika sätt. Här börjar festivalen och här avslutas den. Från torgsten till torgscen!

Jesusparken
I denna gröna oas kan man lägga sig i en hängmatta, dricka en färskpressad juice och koppla av till skön baktakt och drömma sig bort en stund.

Marknads- och förenings stråk
Årets marknad kommer att bli en myllrande historia. Stor vikt läggs vid egen- och lokalproducerade varor samt lokalt aktiva personer och föreningar. Syftet är att lyfta fram det fantastiska utbud som finns och skapas av lokala kreatörer!

Karneval
Möllevångskarnevalen inträder i år i sin andra tioårsperiod. Den utgörs av två evenemang vilka är öppen för alla som vill vara med. Ett evenemang i Hajparken med temat "Ur Havet Gjuts Karnevalen", vilken kommer att utgöra karnevalens bas under båda festivaldagarna med bland annat mat, öppen scen för jam, cirkus, barnaktiviteter etc. Hajparken är belägen mellan Sofielundsgatan och Södra Parkgatan.

Det andra evenemanget, själva karnevalståget, går i år under temat "En Annan Värld Är Möjlig" och består av flera grupper som tillsammans utgör den kultur och mångfald Möllevången har att erbjuda från hela världen.

Läs mer om festivalområdet på hemsidan!


MUSIKEN!
Möllevångsfestivalen med dess musikscener har som mål att etablera sig som en plattform för det lokala kulturlivet med lika fokus på den oetablerade kulturen som på etablerade initiativ och kreatörer som med sin professionalism sätter Möllevången och Malmö på kartan. Vår vision är att stärka och skapa en hållbar utveckling för stadens kulturscen. Men framför allt vill vi passa på att lyfta fram och hylla artister som med utmanande toner och scenisk mångfald kan göra 2009 års Möllevångsfestival till något alldeles särskilt. Här ska finnas något för alla!

Med 2009 års musikscener vill vi utmana och överraska med gränsöverskridande musikaliska och konstnärliga initiativ. Möllevångsfestivalens musikscen erbjuder besökaren en uppsjö av kringarrangemang såsom jazzscenens filmvisningar med bland annat kultförklarade dokumentären Anita O Day. Vi har tagit hårdrocken till Folkets Park i form av Hårdrockspicknick. Och utvecklat Hip Hop scenens tidigare ungdomssatsning med workshops i dj:ing, streetbasket och breakdance.

Här är ett urval av hittills bokade artister:

- Alice in Videoland (Stora Scenen)
- Leslie (Torgscenen)
- Maher & Sousou Cissoko (Loungescenen)
- Riedenlow Olatunji Project (Jazzscenen)
- Orkester Gul (Akustiska scenen)
- Mama Dash (Reggaescenen)
- Svante Sjöblom (Bluesscenen)
- Million Vibes feat. Joey Fever (Funkscenen)
- Professor P (Hiphopscenen)
- Vit Päls (Pop/Rockscenen)
- Shadow Cult (Hårdrocksscenen)
- Cecilia Nordlund (Queerscenen)
- Nos (Elektroniska scenen)
- Nobelkommittén (Punkscenen)

Läs mer om musikscenerna på hemsidan!