I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Hederskulturen rotad även hos assyrier/syrianer?

Övrigt - Blandat

   

2007-05-12 13:54

Hederskulturen rotad även hos assyrier/syrianer?

http://www.lt.se/index.asp?kat=st&i1=index_red_2007.asp&i2=1&Id=20338&isp2=hela

SÖDERTÄLJE. Dilsa Demirbag Sten har fått många reaktioner på sitt uttalande om att hederskulturen är stark bland syrisk-ortodoxa i Södertälje.
– Hon överdriver och är bara ute efter pengar, säger Gabriel Ataseven, infoansvarig för S:t Afrems församling i Geneta.


Dilsa säger:

Är inte hederskulturen starkare bland kurderna?
– Nej, vi kurder och assyrier/syrianerna kommer från samma områden och hederskulturen är inte svagare bland de syrisk-ortodoxa. Så länge en kvinna inte får gifta sig med vem man vill, är det hedersrelaterat. Och hur många får gifta sig med en muslim?


Gabriel Ataseven, infoansvarig för St:Efrems församling i Geneta, säger:

Gabriel Ataseven säger sig hålla med Dilsa Demirbag Sten i att hederskulturen ska bekämpas.
Men hon riktar sig mot fel målgrupp. Hon är bara ute efter lättförtjänta pengar som går att få när man föreläser om sånt här, säger han.
Att Dilsa Demirbag Stens uttalande väckt så mycket ont blod beror på att kurderna deltog i massmorden av assyrier/syrianer i Ottomanska riket 1915.
Pela och Fadime var inte syrisk-ortodoxa utan muslimska kurder båda två. Hon försöker klä på oss något vi inte har med att göra.


Tycker det skulle vara intressant att se vad assyrier, svenskar, muslimer och vem som helst har att säga i den här frågan.