I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Ekonomisk hjälp som föräldrer

Övrigt - Blandat

   

2009-02-06 16:26

Ekonomisk hjälp som föräldrer

Hej

Det är så att Min lillebrors tjej har blivit gravid och dom funderar på att behålla det. Lillebrorsan fyller 20 till hösten och tösen fyller 17 i mars. (DETTA SKA INTE DISKUTERAS)

Tjejen går första året i gymnasiet och lillebrorsan praktiserar och har försörjnings stöd ifrån socialen.

Så igår skickade min bror ett mail till socialen och berättade situationen att hon väntar barn och frågade hur det låg till med bidrag med mera och hjälp med lägenhet.

För mig va det sjävlklart att om man inte har pengar till att försörja sitt barn så ska man få hjälp med det men så va det tydligen inte. Tjejen o brorsan bor ca 10 mil ifrån varann ..


Detta är Mailet ifrån soc

Hej igen

Svårt att svara på utan att veta allt om er båda

Men i korthet är det så att föräldrar är försörjningsskyldiga för sina barn om de är under 18 år, så om din tjej är under 18 år ska hennes föräldrar försörja henne även om hon hoppar av skolan. (och hon och du ska försörja barnet) Alla föräldrar har rätt till föräldrapenning, men den räknas ut efter vad man tjänat så har din tjej bara gått i skolan får hon bara lägsta garantibeloppet. Kolla försäkringskassans hemsida.



Har din tjej fyllt 18 år och inte studerar kan hon söka försörjningsstöd. Samma regler om att söka jobb, arbetsprövning/praktik eller liknande gäller för henne ända tills graviditetens sista tid. Att vara gravid är ingen sjukdom. Om hon sedan efter att babyn är född börjar studera på gymnasial nivå (gymnasiet eller komvux) och fortfarande är under 21 år blir hennes föräldrar åter försörjningsskyldiga för henne.



Det kan således bli så att hon och barnet får bo hos hennes föräldrar tills ni tillsammans har ekonomi och kan ordna bostad för er tre. Inget som sker snabbt alltså. Socialförvaltningen går inte in och fixar bostad bara för att det föds en baby. (bara om det finns särskilda skäl som tex. missbruk hos föräldrarna)



Som pappa får du betala 1.273:- i månaden i underhåll till barnet. Har du som nu ingen inkomst får mamman pengarna via försäkringskassan och du får en skuld dit. Man slipper aldrig att betala underhåll. Man kan bara skjuta upp det en tid.



Om hon trots allat beslutar sig för att fullfölja graviditeten och ni blir föräldrar ska hon söka hjälp i den kommun hon är skriven. / Christina



Stämmer detta? Låter helt jävla sjukt

Det är inte lätt att vara tung när man ingenting väger