I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Var är jobbSverige på väg?

Övrigt - Blandat

   

2011-02-20 22:53

Var är jobbSverige på väg?

Såg Dokument inifrån idag på svt och blev så jävla äcklad.
Ungdomar utnyttjas till att arbeta röven av sig och dra in pengar till ett företag som består av äckliga parasiter till människor. Jag har själv arbetat som säljare där jag haft vedervärdiga chefer som bara brydde sig om resultat. Det som äcklar är att de utnyttjar unga människors vilja att arbeta.

Vart fan är vi på väg? Vi blir så otroligt effektiviserade med jobb att det inte finns några normala jobb kvar. Utan bara en massa säljskit där man endast får provision på det man säljer.

Dokumentär. En ung reporter med dold kamera tar jobbet som knäcker unga människor på löpande band. Varför accepterar de 10-12 timmars arbetsdag, utskällningar och dåligt betalt? Och hur vågar rikstäckande The Phone House utnyttja ungdomar så hänsynslöst att kritikerna drar paralleller till en religiös sekt?

Toastare

2011-02-20 23:10
Drömmen om snabba pengar? Att slippa utbilda sig? Att vilja bli vuxna/självständiga/kunna luffa runt i thailand?

Jag vet inte...


Finns hur mycket jobb som helst man kan välja istället, men då krävs ofta utbildning.
Jag skyller allt på Emma!

2011-02-20 23:32
Finns ju bättre ställen som man inte behöver utbildning för heller, så det lär ju knappast vara det.. snarare att det är tomt på andra jobb som man kan ha som sin första arbetsplats.
En kantstött pelare som inte pallar trycket
Har tankar om nåt större skiter i vad alla tycker
Poet

2011-02-21 00:54
Jag har jobbat på The Phone House och det var inte så farligt som i dokumentären. Fast vi hade en slyna (förlåt för uttrycket) som var chef eller whatever, som var helt hjärntvättad och som började skrika på mig om att The Phone House inte är någon välgörenhet utan ett vinstdrivande företag. Denna utskällningen hade sin grund i att man alltid ska försöka pracka på folk ett abonnemang, även om de kommer in och ville köpa en kontantkortstelefon till sitt barn. När jag svarade att jag hellre vill ha en nöjd kund som återkommer än att vi lurar en kund som aldrig kommer tillbaks, så vart hon helt CP. Det var faktiskt ganska läskigt. Men å andra sidan, så var det ett mellanjobb som jag bara tog eftersom jag hade en annan anställning väntandes på mig.

Annars så känns detta bara allmänt som den linje vårt samhälle börjar gå mot. Vilka skyller jag på? Sossar och borgarpack!
At the gates of Eternity...

2011-02-21 00:55
BountyBoo F31 slog ju hammaren på spiken. Är ju inte lätt att få jobb i dagens samhälle förutom telemarketing eller liknande som du såg på tv. Såg de själv och tycker de är äcklande hur man kan behandla människor sådär och ändå sova på nätterna.


 

2011-02-21 03:13
Krogarna i Åre har fått skit nu från facket eftersom de tar in ungdomar som får "visa vad de går för" i te.x en vecka utan betalning. Och med dagens arbetsbrist så är det många som går med på det, och jag själv hade gjort det.

Samtidigt är det på gång att vi ska ta in 150 stycken holländare till Jämtland, och vad ska de arbeta med när det knappt finns arbete till mina vänner och familj?
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.
Poet

2011-02-21 03:41
Samtidigt är det på gång att vi ska ta in 150 stycken holländare till Jämtland


Med tanke på att Holland inte är ett land i krig eller nöd, så är jag ganska säker på att de är kompetenspersonal som har jobb som väntar de. Eller?
At the gates of Eternity...
Toastare

2011-02-21 19:50
Med tanke på att Holland inte är ett land i krig eller nöd, så är jag ganska säker på att de är kompetenspersonal som har jobb som väntar de. Eller?


Precis, finns säker ingen som besitter deras kompetens..så det kommer och gör arbetet samtidigt som de lär upp svensk personal. Väldigt vanligt.. och lönsamt.
Jag skyller allt på Emma!

2011-02-21 19:51
Till Norge.. :S

2011-02-21 19:58
Nej tror inte det handlar om något sånt.

http://svt.se/2.128339/1.2329650/150_hollandare_pa_gang
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.

2011-02-21 20:26
jag skulle kunna tänka mig att ta i stort sett vilket jobb som helst, UTOM som försäljare. Okej att jobba i kassa, men att stå på stan å springa å ropa efter folk å försöka lura på dom skit går fetbort.

känns som så fort man hittar ett okej jobb (typ städare) så är det krav på B-körkort. Riktigt segt.
Ridå

2011-02-21 20:35
Anledningen till att man försöker locka Holländare (eller tyskar och belgare för den delen) är att många som redan kommit hit startat och driver egna turistföretag som i sin tur drar fler köpstarka européer, ofta från deras hemländer. Det är väl inget att sticka under stolen med att ett glesbefolkat inlandslän såsom Jämtland i längden tjänar mer på att jobba enligt ovan än att följa t. ex. storstadsregionernas modell.
Intressepenisen hårdnar!
Toastare

2011-02-21 21:05
wasteapa01, sa det.. det är en jätteinkomst och bra marknadsföring.

Jag skyller allt på Emma!
Poet

2011-02-21 22:51
Wasteapa och Bounty sa det.


känns som så fort man hittar ett okej jobb (typ städare) så är det krav på B-körkort. Riktigt segt.Word!
At the gates of Eternity...

2011-02-21 23:16
eee är inte tråden lite off topic nu? Holländare som kommer hit har väl inte riktigt med saken att göra. Men visst svenska folket borde först få drägliga jobb innan vi tar in arbetskraft ifrån utlandet.

Det dokumentären handlade om var ju svenska svin som utnyttjar svenska ungdomar. De drar in pengar till dessa jävla as så att de kan åka på konferenser i Åre.
Chefen kunde inte ens ha så mycket insikt att skriva ett arbetsbetyg till en tjej som slutat.

Hur mycket mer kommer svenska folket palla innan det blir revolution?

Jag hatar verkligen kriminella men börjar fan inse allt mer varför folk försörjer sig på brott.
Poet

2011-02-22 00:20
Awax: Haha vi svenskar är för lata för revolution. Vi har gått från att "tänka på vår granne" till att "tänka med plånboken". Ett egoistiskt samhälle har börjat få sin grogrund här i Sverige där inställningen mot arbetslösa och sjuka har blivit lite att de får helt enkelt skylla sig själva.
At the gates of Eternity...

2011-02-22 07:49
Den arbetsmarknadspolitik som drivits i landet sen 90-talet (alla jävla blockpolitiker kan hålla käften, båda sidor har gjort sitt!) har gjort det mycket enklare att få ungdomar att acceptera horribla villkor. Många tänker nog att det är bättre med ett jobb där man KANSKE tjänar pengar (om man säljer/ljuger tillräckligt mycket) än att slava gratis i "jobbgarantin".
Jag var whoa-fri i över ett år, men sen blev kommentarerna i blandat-forumet så korkade att jag var tvungen att logga in och driva med dem.

2011-02-27 21:19
Nån som såg Dokument inifrån idag?
Jag är mörkrädd, vart fan är Sverige på väg?
Poet

2011-02-27 22:25
Awax: Vad handlade det om?
At the gates of Eternity...

2011-02-27 22:47
http://svtplay.se/t/103466/dokument_inifran__generation_utanfor
Moderator

2011-02-27 23:07
Jobbade som säljare förra hösten för ett företag som hållt på med telefoni, men nu försökte sig på ett nytt projekt som hade med något helt annat att göra. Träffade ofta på säljare från TPH och dom verkade väl nöjda, även om det säkert kunde vara tvärtom. I vilket fall, många av dom jag jobbade med hade hållt på med att kränga telefoner osv, och var nöjda över hur det gått.

Jag var väl också nöjd med hur jag levde vad gällde arbetstimmar, provision osv även om jag hade lite problem med vissa saker, som var mitt eget fel till slut får väl påpekas.
time isn't wasted when you're getting wasted .

2011-02-28 01:08
Mycket snack om "dagens samhälle" osv, men finns det ens något som tyder på att det var bättre förr?

Låter som nostalgiskt SD-dravel. Det var alltid bättre förr, bara vi stoppar invandringen får vi det glada sextiotalet åter.
Här är polisen som mitt i gatan står, niger och säger att nu är det vår

2011-02-28 10:40
Refused P30 mycket var säkert sämre förr men att jobbvillkoren har blivit sämre för unga är det inget att snacka om. Arbetsmarknaden idag bestämmer villkoren.

Att sen Sverige fortsätter ta in en massa invandrare när det inte finns jobb till alla övergår helt mitt förstånd.

2011-02-28 21:11
Att sen Sverige fortsätter ta in en massa invandrare när det inte finns jobb till alla övergår helt mitt förstånd.


Det är väll absolut inte så att "de" tar våra jobb. De är väll också ofta högt utbildade, har du träffat en svensk läkare nån gång?

Ang. dokumentären så va den jäkligt bra.. De företagen framställer det som att man ska avsäga sig alla rättigheter man har för att visa att man är motiverad.. annars får man förmodligen sparken för att man inte är motiverad eller att man har svårt att anpassa sig.. Man borde utbilda unga mer om rättigheterna.
www.soundcloud.com/hjalleprod

2011-02-28 21:47
Awax:

Ärligt talat, vet du verkligen att det är så? Och på vilken tidshorisont menar du? För hundra år sen fick du garanterat slava hårdare än vad man gör nu t ex. När exakt var den här "sjyssta" perioden?
Här är polisen som mitt i gatan står, niger och säger att nu är det vår

2011-02-28 21:49
Att sen Sverige fortsätter ta in en massa invandrare när det inte finns jobb till alla övergår helt mitt förstånd.


Att det övergår ditt förstånd betyder ju å andra sidan inte att det är en dålig sak. Tror man att en mindre befolkning per automatik leder till lägre arbetslöshet har man inte kommit långt i sin ekonomiska förståelse, det är ju uppenbart. I själva verket bidrar ju nya människor med ny efterfrågan (som leder till nya jobb grovt sett i samma utsträckning som de "tar" jobb) - oavsett om de föds här eller flyttar hit.

Varför klagar inte Sverigedemokraterna på att att nyfödda "tar" jobb? Tror de på allvar att barnafödsel ökar arbetslösheten? Om inte, varför skulle inflyttade göra det?
Här är polisen som mitt i gatan står, niger och säger att nu är det vår

2011-03-01 22:38
"Vi blir så otroligt effektiviserade med jobb att det inte finns några normala jobb kvar."
Vad är normala jobb? Jobb där det inte krävs någon slags utbildning?

Alltså. Det är väl ingen nyhet att jobb utan krav på någon utbildning alltsom oftast ett "Skitjobb"?. Där folk jobbar väldigt hårt för väldigt lite betalt.
 
Poet

2011-03-02 01:19
Såg dokumentären idag. Jag tror det som stör mig mest är inte att samhället rent ekonomiskt börjar gå åt helvete, utan snarare den åsikt som människor börjar få att arbetslösa och sjuka bara är lata jävlar som valt den vägen. Läste häromdagen att regeringen erkänner att det här med jobbcoachandet gått käpprätt åt helvete... duh! Finns det inte jobb, så finns det inga jobb. Du kan inte bli coachad till något som inte finns. Jobbcoach my fucking ass!

Typiskt borgarna (och till en viss gräns sossarna också) att om man inte hittar jobb så är det alltid individen det är fel på, inte att arbetsmarknaden är fucked up.
At the gates of Eternity...

2011-03-02 11:16
Samtidigt som BC99: ger uttryck för sin tomma och trötta kritik mot "borgarna" kan vi se att Sveriges ekonomi växte med 7,3 procent det fjärde kvartalet 2010 vilket är den högsta siffran som uppmätts sedan 1970. Endast de asiatiska ekonomierna har haft lika höga tillväxttal, och på det sättet är Sverige helt unikt i vår del av världen.

Alliansens reformer har helt klart varit motiverade. Om världens friskaste land, Sverige, hade fortsatt att till exempel sjukpensionera 170 personer per dag efter 2006, hade vi nog inte sett så goda siffror som vi kan se idag.
The most important single central fact about a free market is that no exchange takes place unless both parties benefit.
Producent

2011-03-02 11:25
^Sen att folk som är sjuka blir tvingade till att arbeta, som de inte klarar av. Folk blir utförsäkrade och en del går till och med så långt att de tar livet av sig. Fler människor har blivit bostadslösa.
Jag är ingen perfekt man. Jag försöker bara göra det bästa jag kan och vara sann, inte göra nått halvdann. Det borde vara min slogan.
Poet

2011-03-02 12:14
Bilingual: Ni kommer alltid med samma skitsnack om att "ekonomin går bra nu". Om det går så fucking bra som ni påstår, vart är alla jobben? Vart är den förbättrade servicen? Vart är alla friska människorna? Vart är alla de smartare eleverna?


Och vi har haft den här diskussionen förut, vad beror sjukpensioneringarna på i din åsikt? Att vi svenskar egentligen är lata och vill vara hemma?
At the gates of Eternity...

2011-03-02 12:21
Att bmp'n & tillväxten är superhög kan bero på att hela värdens ekonomi har stimulerats upp efter störta finanskrisen på hundra år. Men visst svenska bolag går superbra, vilket jag inte ser regeringens del i riktigt..

Eftersom vi har högst ungdomsarbetslöshet i europa (nästan, något annat land ligger där också) så bevisar väll det att en tillväxt INTE betyder fler jobb?


Saken med dokumentären är att företag har som grundidé och som affärsplan att använda ungdomar och att utnyttja dem eftersom de inte vet sina rättigheter. Det finns telefonjobb som är "skitjobb" som ger ut korrekt lön, har raster efter avtal mm.. Men de andra företagen är fan skrämmande.
www.soundcloud.com/hjalleprod

2011-03-02 13:09
intressant att det alltid är politikernas fel, vad det än gäller.

jag skulle säga att en starkt bidragande orsak är något som ideeric är inne och nosar på och som enligt min åsikt hänger ihop med "80-talistattityden", en individuell skit-i-allt attityd där institutioner som facket ses i ett snävt och kortsiktigt nyttomaximerande perspektiv. genom att underminera facken (genom att inte vara med) går ungdomarna miste dels om mycket kunskap men också om reella fördelar som bättre villkor, men det kanske det är värt jämfört med att betala 300 spänn i månaden (då även a-kassa ingår)?

att arbetsmarknaden är skiktad är inga konstigheter och att invandrare och fattiga (och unga) får husera på bottenplan är egentligen inte heller konstigt. det som om något har varit konstigt är i så fall det korporativa systemet som styrt marknaden under större delen av 1900-talet men som kanske är på väg att gå i graven nu och som har utjämnat löner och arbetsvillkor för alla.
vadå? jag dyster?

2011-03-02 13:44
Refused "Varför klagar inte Sverigedemokraterna på att att nyfödda "tar" jobb? Tror de på allvar att barnafödsel ökar arbetslösheten? Om inte, varför skulle inflyttade göra det? " Var väl ändå inte menat som ett i närheten allvarligt argument?

Nyfödda växer upp och börjar jobba efter en skolperiod som vanligtvis är minst 18 år, under den tiden det tar för dem att ta sig ut på arbetsmarknaden hinner äldre pensioneras och lämna arbetsmarknaden.

Om nyfödda bara hoppat ur fittan redo att jobba på direkten hade det varit en annan sak.Hela phonehouse-grejen är vidrig, men samtidigt är det ingen som tvingar kidsen att jobba där, det finns alltid andra alternativ.
"Jag var också rap när jag var fjorton år man."

2011-03-02 14:12
Att bmp'n & tillväxten är superhög kan bero på att hela värdens ekonomi har stimulerats upp efter störta finanskrisen på hundra år. Men visst svenska bolag går superbra, vilket jag inte ser regeringens del i riktigt..


Jobbskatteavdraget har givit mer pengar till konsumtion. Det här är ju just stimuleringen du talar om. Om inte från regeringen, var trodde du att den kom ifrån? Gud?

Nyfödda växer upp och börjar jobba efter en skolperiod som vanligtvis är minst 18 år


Tar det minst 18 år för en förändring i efterfrågan att få genomslag på utbudet och därmed efterfrån på arbetskraft?
"Damfotboll är som V75 med kossor" - Gert Fylking. Jag väntar på din ursäkt till kossorna.
Poet

2011-03-02 15:12
Hela phonehouse-grejen är vidrig, men samtidigt är det ingen som tvingar kidsen att jobba där, det finns alltid andra alternativ.Som att gå på soc och bli stämplad av hela samhället som en parasit och latmask?
At the gates of Eternity...

2011-03-02 16:21
bc99, leta andra jobb, plugga, flytta

candide, jag har absolut ingen aning.
"Jag var också rap när jag var fjorton år man."
Poet

2011-03-02 16:58
App: För de som inte kan hitta andra jobb, ej kan plugga eller heller flytta för den delen? Får de skylla sig själva eller?
At the gates of Eternity...

2011-03-02 17:05
Har man satt sig i en sån oerhört dålig position så kanske man får ta ett totalt skitjobb tills det styr upp sig, ja.
"Jag var också rap när jag var fjorton år man."

2011-03-02 18:39
Asså.. Många "sätter" inte sig själva i en position. Glöm inte det.
Poet

2011-03-02 19:22
App: Nu hade din kommentar varit ganska berättigad om det inte vore så att vi alla faktiskt inte har samma förutsättningar i samhället. Precis som GAIA säger så är det många som inte satt sig själva i någon situation alls.
At the gates of Eternity...

2011-03-02 21:23
candide P28: Jo det är väll klart att jag förstår att en ekonomi går runt på konsumtion.

Men de svenska bolag det går bäst för är ju globala.. och trycker du in miljarder på miljarder så är det klart att konsumtionen går upp kortsiktigt.. Men det är ju också ganska självklart att det skiter sig på lite längre sikt.

OM det gick så bra på svenska marknaden skulle vi ju inte ha 25% ungd.arbetslöshet. Det är ju rätt självklart.


Sorry för att detta blev lite off topic :)
www.soundcloud.com/hjalleprod

2011-03-02 21:44
App: Du är ju så mycket ute och cyklar att det är synd om dig.
Gillar: http://www.slagskottfilm.com/

2011-03-02 22:05
BC99:

Det grundläggande skälet till den omfattande sjukpensioneringen kan vi inte veta säkert. Däremot vet vi att Sverige länge har varit ett av världens i särklass friskaste länder, och således kan det knappast ha varit verkligt sjuka människor - utan fullt arbetsföra sådana (ofta bara långvarigt arbetslösa) - som vi sjukpensionerade.

De flesta är nog överens om att Sverige bör ha en väl fungerande välfärd. Men för att kunna ha det måste vi ha ett stort arbetsutbud. Det kan vi aldrig få om vi fortsätter att sjukpensionera världens friskaste människor.
The most important single central fact about a free market is that no exchange takes place unless both parties benefit.
Poet

2011-03-02 22:31
Friskast fysiskt, ja. Psykiskt har inte med saken att göra och det är där skon klämmer.

Sen har siffror redan visat att sjukkassan ligger långt ifrån minus och folk som sjukförsäkrar/sjukpensionerar sig inte är en trend som går ständigt uppåt.Vad är din lösning då? Tvinga folk att "jobba" och söka "jobb" när det inte finns några jobb?
At the gates of Eternity...

2011-03-03 10:13
Vi blir så otroligt effektiviserade med jobb att det inte finns några normala jobb kvar.
Word is bond!
Om några decennier gör robotar allt.

2011-03-03 11:57
Vad har man råkat ut för om man varken kan byta jobb/flytta eller börja plugga?
Visst finns det saker som kan påverka de sakerna enskilt, men alla 3 samtidigt?

"problemet" är vår ingång i organisk solidaritet, med arbetsdelningen och specialiseringen där det krävs att man sprids ut över allt mindre kompetensområden och därmed ofta måste plugga vidare och ha en viss utbildning för att få jobb man inte anser vara "skitjobb". Däremot behövs även de som sköter "skitjobben" för att det system ska funka öht.
"Jag var också rap när jag var fjorton år man."

2011-03-03 13:26
App P21: Det handlar väll om hur mycket som är rimligt att offra också. Jag jobbar för att leva, inte lever för att jobba.

Mitt fall kan vara ett bra ex. Jag är precis hemflyttad ifrån Barcelona efter att ha bott där i 1 år & 6 månader. Jag kände att jag hade gjort mitt där och ville ha nära till familj, gammla vänner mm (har inte bott i sverige på 5 år fram tills nu).

Det första de säger på arbetsförmedlingen är att jag ska söka jobb i norge. Det gick alltså helt emot idéen med att flytta hem.

Nu har jag fått jobb så det är inga problem.. men jag menar att det finns omständigheter, även om de inte verkar så "viktigt" så kände jag t ex att jag ville va i sverige efter 5 år och inte i norge..
www.soundcloud.com/hjalleprod

2011-03-03 13:41
BC99:

Lösningen är att underlätta för företag att anställa. Det måste alltid komma i första hand framför stora transfereringar till människor som inte arbetar.

Dessutom blir jobben bara fler och fler just nu. Vi är på väg mot 80-talets arbetslöshetsnivåer vilket är välkommet.
The most important single central fact about a free market is that no exchange takes place unless both parties benefit.

2011-03-03 15:24
ideeric, givetvis, men i det fallet, som de flesta andra, handlar det bara om val och bekvämlighet.

(följande är inte riktat mot dig)

Om en person sätter sig på tvären hela tiden och vill ha allt perfekt serverat:

"jag vill inte jobba med det, eller det, eller det, inte flytta, inte utbilda mig eller utsättas för något som helst obehag" är inte alltid en realistiskt verklighetssyn eftersom det inte kan finnas hur mycket jobb som helst som stämmer in på de kraven.

Känner man inte att det är "rimligt att offra" sig, samtidigt som man inte har behörighet till andra jobb eller lusten/betygen att skaffa den behörigheten så kanske man måste tumma lite på vad man anser vara "rimligt att offra" en stund.
"Jag var också rap när jag var fjorton år man."
Poet

2011-03-03 22:00
Bilingua: Problemet med att underlätta för privata företag att anställa folk, är att arbetsvillkoren försämras. Till och med i Kanada som sedan 2003 varit styrt av ett konservativt parti, så blir du fast anställd efter tre månader. Men här i Sverige vill de blåa ändra det från 6 månader till 12 (!) ?Dessutom blir jobben bara fler och fler just nu. Vi är på väg mot 80-talets arbetslöshetsnivåer vilket är välkommet.


Om så fallet är, varför känner inte samhället av dessa ökade jobbtillfällen?
At the gates of Eternity...