I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Planeternas rörelser

Övrigt - Vardagsfilosofi

   

2004-04-18 16:40

Planeternas rörelser

En sak som jag har funderat över:

Om man bortser från att universum ständigt utvidgar sig så står ju solen mer eller mindre stilla i vårt solsystem, right?
Alla planeter, asteroider och kometer däremot rör sig med en väldigt hastighet i vårt solsystem. På grund av gravitationskraften från solen rör sig planeterna i banor runt den.
Antag att solen helt plötsligt skulle upphöra att existera och därmed också dess gravitationskraft, då skulle planeterna bryta sin cirkulära bana och istället fortsätta rakt fram?
Eftersom att planeterna rör sig i ett vakuum finns det ingen kraft som stannar farten, men farten ökar inte heller, därför måste alla planeter, asteroider och kometer nån gång, vid ett enstaka tillfälle ha blivit påverkade av en kraft och på så sätt fått sin nuvarande fart.

Vad jag undrar är, vad var det för kraft? Vad är det som har fått jorden och de andra planeterna att ständigt röra sig framåt istället för att störta rakt ner i solen som annars skulle hända?