I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Religionskritik är olika accepterat...

Övrigt - Vardagsfilosofi

   
Admin

2004-08-14 16:00

Religionskritik är olika accepterat...

När det kommer till att kritisera religioner i Sverige är det väldigt olika beroende på vilken religion kritiken har att göra med. Kristendomen som har den djupaste grunden i Sverige kan man i princip spotta hur mycket som helst på utan att få massa onda ord efter sig.

Går man däremot över till andra religion som t.ex. Islam och Judendom är acceptensen av kritik inte alls accepterad i samma utsträcking. Det är ganska självklart varför Judendomen blivit en sådan känslig religion att kritisera med tanke på allt de fått utstå genom åren. Men Islam vågar man inte alltid gripa tag i på det sättet som man gör när det gäller Kristendomen. Har det att göra med att man inte har samma möjligheter/rättigheter inom Islam att kritisera religionen? För i sådant fall borde vi svenskar få uttala missnöje om Islam ifall vi är missnöjda med någonting, men ofta är det alltså ett väldigt känsligt ämne. För visst går det inte att undgå att Islam "kan vara"(lägg märke till citationstecknet som ett försvar mot kommande påhopp) dåligt på många plan, av vårat samhälle sett. Man får t.ex. inte ge kritik till Koranskolor, Islams politiska utveckling, kraftiga patriarkiska struktur och dess negativa verkningar i samhället. Man kan då anses vara rasist, sionist eller helt enkelt anklagad att vara fientlig mot andra kulturer.

Ska man alltså inte ha rätt att vara lika kritisk mot alla befintliga religioner i Sverige?