I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Gröna kvitton

Övrigt - Vardagsfilosofi

   

2008-11-07 09:49

Gröna kvitton

Inledning
En sak som alltid förvånat mig med Sverige är att trots en miljövänlig politik där vi uppmanas vara miljövänligare som personer med källsortering, hålla igen med el-slöseri etc. så är det ändå en stor del miljöförstörelse som tillåts att fortgå i privatpersoners vardag.

Det jag pratar om är kvitton som skulle kunna vara gröna kvitton, men som orsakar ett stort antal träds rättighet och existera och ge oss luft och andas. Istället hugger man ner dem och omvandlar dem till en av de mest vanliga biprodukter inom handel, nämligen skräp.

Opus skapade en tråd i blandat En uppmaning rörande bankomatkvitton! vars tankar går i samma tankebanor som jag varit i nu de senaste månaderna och även hade i bakhuvudet imorse när jag loggade in på whoa då jag haft en inre dialog med mig själv att för att få till stånd så måste jag bli politiker, problemet med att bli politiker är att man blir politiker och jag vet att jag får skylla mig själv, men pga latheten så kommer jag tyvärr inte hjälpa till och lösa problemet utan bidra till problemet. Men kanske så finns det någon på whoa som ser detta och vill roffa åt sig äran och hjälpa till och rädda till miljön.

Och nej jag är ingen trädkramare.

Problemet
Så dags och komma fram till problemet: kvitton. När du går och handlar så oavsett om du vill ha eller inte vill ha ett kvitto så trycks det ut i dubbla antal, den ena behåller kassören för bokföringen, den andra erbjuds till kunden som kan tacka nej till och ta emot den varpå den åker i soporna eller så tar man emot det och förr eller senare åker den in i soporna. Man erbjuds inte möjligheten och tacka nej till kvittot innan den skrivs ut.

Förståeligt så används kvittot som ett äkthetsintyg, MEN köper jag ett paket tuggummi eller ett äpple, de små sakerna så är det knappast någonting jag behöver ha "garanti" på, för antingen är det en liten sak och inte bry sig om eller felet upptäcker man så snart efteråt att kassören känner igen en.

Förslag på problemlösning
Kassörerna brukar avsluta med "Var det någonting annat?" om kunden svarar ja så fortsätter man handeln, svarar kunden nej så borde kassören fråga i stil med "Önskar ni er ett kvitto?", om kunden svarar ja så skriver man ut, men svarar kunden nej så låter man bli och skriva ut och sparar på papperet och även hjälper till med miljön/renheten utomhus, för man har sett en o annan fladdra runt på marken.

I framtiden så skulle vi kunna införa elektroniska kvitton (hädanefter e-kvitton) och eliminera papperet ännu mer vilket bidrar till ännu större och mer direkta miljövinster (och även ekonomiska för handlare). Finns försök med betalning med mobil och chip etc. Risken för fusk ökar tack vare att allt elektroniskt borde teoretiskt sett och gå och hacka, men det problemet då.

Slutsats
Även om ens egna bidrag inte ser ut och vara så värst mycket så kanske en miljon transaktioner i veckan som skulle bidragit till en växande papperskräphög istället ser till att sakta men säkert börjar det bidra till någonting positivt. I början kanske folk är omedvetna om detta, men börjar man köra lite mun-till-mun metoden, eventuellt några informationskampanjer för att öka allmänhetens medvetande så skulle detta sakta men säkert kunna öka allmänna inställningen och inte kräva ut kvitton för smågrejer a la en mjukglass. Om man även kunde på något sätt mäta antalet nej tack till kvitton för att sedan mäta ut miljövinsten och presentera det för publiken skulle vara det ju guld värd så att man ser att en av de mest obetydliga saker här i i-världen faktiskt kan bidra till någonting underbart, hjälpa till och rädda miljön, naturresurserna etc.
Även handeln skulle få ett feedback och skulle nog skära ner kostnaden på omsättningen av kvittorullarna. Kanske inte så mycket i början och kanske inte så stora ekonomiska vinster, men minskningen skulle finnas där utan tvekan och kunna i slutet av året åtminstone beroende på omsättningen kunna spara allt från någon tusenlapp till några hundra tusen kronor.

Att detta inte börjat införas tidigare måste bero på latmaskar som mig som tänker för mycket, men ligger kvar i soffan. Medans de riktigt smarta kränger ur sig ur soffan och börjar göra något åt saken och får sitt namn i historieböcker och förmodligen tjänar sig en hacka på den.

Gröna kvitton tack!




Så, hoppas någon orkar läsa sig igenom allt detta och gärna återkommer med konstruktiv kritik. Frågor är välkomna, men det är säkert mycket jag inte kommer ha svar på, dock skulle vara roligt få lite respons.

Uppmaning
Ska du hålla på med retorik, skolarbete eller ska skriva avhandling/göra masters som är riktad mot industridesign så skulle det vara roligt om någon orkade ta upp detta. Jobbar man mot industridesign/handel så kan man säkert kunna plocka fram hypotetisk teknik för det funktionella i kassorna och kunna genomföra en undersökning eller skön informationskampanj. Nu vet jag iofs inte vad jag snackar om men skadar inte och försöka.