I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

[Video] Whoa-TV S02E11: Promoe & Henry Bowers lagar veganmat (Del 1 av 3)

Svensk Hiphop - Allmänt

   
Admin

2011-09-24 17:48

[Video] Whoa-TV S02E11: Promoe & Henry Bowers lagar veganmat (Del 1 av 3)
Den 25 augusti 2011 hälsade den skäggige Promoe på hemma hos Whoa på söder i Stockholm för att laga veganmat tillsammans med en annan skäggig herre vid namn Henry Bowers (Kung Henry).

Det blev ett riktigt matkalas med samtal om både högt och lågt. Självklart mat och egna karriärer. Men också den svenska battlescenen och framförallt Promoes debutskiva Government Music som släpptes för hela 10 år sedan. Det här blir första avsnittet i en serie av tre episoder.

Trevlig titt!

Blogginlägget: http://blog.whoa.nu/2011/09/24/whoa-tv-s02e11-promoe-henry-bowers-lagar-veganmat-del-1-av-3

Receptet:

Hommous:
Lägg kikärtor i blöt över natten. Koka dem i runt en timme. Ta i en tärning grönsaksbuljong om man har, annars lite salt. Lägg i buljongen eller saltet efter ca 20 minuter, annars tar det längre tid att koka klart kikärtorna. (buljongvattnet är perfekt att koka råris eller quinoa i tex.). Spar lite av vattnet tillsammans med kikärtorna och låt allt svalna. Ställ ner kastrullen i kallt vatten tex. Pressa en citron i ett metall(- eller plast)kärl som har formen av en ganska stor och hög kopp. Det funkar i andra kärl också, men vissa stänker som fan när man ska mixa sen. Ta ur citronkärnorna. Häll i ungefär lika mycket oliv- eller rapsolja som citronsaft ta i typ en msk salt

pressa i en vitlök ha i chili om du vill under tiden rostar du ganska mycket sesamfrön (skalade tycker jag är bäst) - hela stekpannan full. ha lite olja i botten. Låg värme under lång tid. När fröna är gyllenbruna är det klart häll i sesamfröna i kärlet
mixa allt.

Det är viktigt att ha en bra stavmixer. Jag tror hemligheten sitter i att ha långa blad, man ska inte se några frön när det är färdigmixat - det ska vara en ljusbrun kräm. Mer eller mindre grynig beroende på hur mycket olja och citron du har haft i. Häll i kikärtorna och sesamsåsen i en stor bunke och mixa. Viktigt att kikärtorna inte är varma nu för då kommer en massa vätska dunsta bort om det blir för fast använder du lite av buljongvattnet som du kokade kikärtorna i eller mer olja. Färdigt!

Rotfrukter i ugn:
Ta en stor panna eller gryta till ugnen. Jag brukar ha en stor gryta med lock, men det funkar utan också. Häll i olja, salt, chili och en massa örtkryddor (inte färska) - oregano, timjan, basilika osv. Skär upp rotfrukterna, det mesta funkar: potatis, lök, morötter, palsternacka, rotselleri, rödbetor, jordärtskockor, sötpotatis m.m. Jag brukar skära i ganska smala stänger för att det inte ska ta alltför lång tid, men det gör man som man vill med. Olika rotfrukter tar olika lång tid, det märker du efter ett tag. De som tar längre tid kan man skära i mindre bitar och de som tar kortare tid i större bitar, så blir allt klart samtidigt. Häll på lite mer olja salt och kryddor och blanda allt ordentligt. Ställ in i ugnen på runt 220 grader. Tiden beror på hur mycket det ligger i grytan. Det brukar ta en timme ungefär, men ta ut och kolla och rör om i grytan. När allt är mjukt genom stekt är det klart.

Smoothie:

Här finns det inga regler eller gränser alla frukter o bär (frysta, torkade eller färska) funkar, morötter och rödbetor också. Lite sojamjölk och jos kan man ha i för att få det mer flytande. Nötter kan också bli bra. Hampapulver är perfekt för veganer (och andra också), skitbra proteiner o fettsyror. Jag tror en av de vi gjorde i programmet var med: morot, rödbeta, osötad sojamjölk, brämhults apelsinjordgubbsjos, gojibär, banan. Vad det gäller hur mycket man ska ta av de olika sakerna i recepten så kör jag alltid på känsla. Det blir lite olika varje gång. Smaka av tills du är nöjd.

// Mårten

 
Redaktionschef

2011-09-24 18:07
Matlagning like Whoa! Han är djup Promoe :)

Man blir fan glad av att se de där två skäggiga filurerna tillsammans.
Oracle aka HipHop-Oraklet | Whoa-Crew 2000-2013|
I januari 2014 lägger vi ned Whoa. Tack för de här åren!

2011-09-24 18:51
Ey! Kom hem till mig om ni vill ha ordentlig vegetarisk mat!
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.

2011-09-24 19:32
funken jag kan kommer över på lite vegetarisk mat :)

2011-09-24 19:33
nice med veganmattv iaf!

2011-09-24 20:17
skillz
Jag syftade på whoa-tv, det var inte en inbjudan till hela whoa, det hade blivit lite dyrt men om dom kommer kan du också komma om du står för råvarorna :D
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.

2011-09-24 20:49
okej, men då säger vi så. jag står för råvaror, du står för mat och whoa står för kamera! :)
Toastare

2011-09-24 22:59
Grym idé! Men Pontan, fokus för fan.. ofta är huvudpersonerna viktigare än bakgrunden (även om din Madlib-tavla är fin) ;)

Jag skyller allt på Emma!
Producent

2011-09-24 23:10
"Finbesök"
Skulle vara intressant vad Proffs Mårten plockade i butiken; vilka råvaror, kryddor.
Ser fram emot uppföljaren, del 2:an.
Jag är ingen perfekt man. Jag försöker bara göra det bästa jag kan och vara sann, inte göra nått halvdann. Det borde vara min slogan.

2011-09-25 05:22
Precis sånnahär slö-saker man vill kolla på vid denna tiden på dygnet. Blev hungrig också, macka sedan sängen!
- grind or die -
Admin

2011-09-25 09:11
BountyBoo: Det här var första filmningen jag gjorde och jag lyckades inte med inställningen att ändra fokus under filmning. Och nu när jag suttit och tittat i manualen verkar det inte som om det går att ändra fokus under pågående filmning, tyvärr. Utan man måste ställa in fokusen under den tid man filmar vilket gör att det blir mindre rörligt. Har du något tips på hur man skall göra så kom gärna med det. Jag har en Canon 600D.

Ps. Det kan vara lite svårt att se hur fokusen är på displayen under filmningen.

Dopeness: Du har ett recept. Det var i princip det han plockade upp i butiken. Du fick se några av de sakerna han valde.

bemir: Kul att höra!

Funkenteller: Vi känner på det! (Jag som trodde du åt köttiga lårparti)
 

2011-09-25 12:47
Du kan ändra fokus när som helst, det är bara att vrida på fokusringen på objektivet. Om det är svårt att se i den lilla displayen kan du ha en viewfinder/lupp eller extern skärm. Om du inte behöver ställa skärpan under klippet så är ett tips att zooma in innan du ställer skärpan, sen zooma ut igen... alt. använda den lilla knappen med ett plus-tecken på längst upp i högra hörnet så blir det lättare att fokusera (men det går bara innan du spelar in).
Admin

2011-09-25 13:01
Crit: Självklart! Är ju så jag gör på mitt manuella objektiv när jag tänker efter. Tack för tipsen kring det andra.

Ps. Synd att veganmatskvoten är gjord för Whoa för ett tag framöver :)
 

2011-09-25 13:21
Grymt klipp!!

att rotfruktskvoten är full kan jag köpa :D

2011-09-25 13:38
men WTF 400 spänn för rotfrukter i ugnen med homous!??? Jag kan grejja den skiten för 40 sek easy .
Svensk&Utländsk Hiphop På Vinyl:
WWW.COULISSE.SE

2011-09-25 14:07
Riktigt mysigt avsnitt, ser fram emot del2

2011-09-25 14:10
OsvenskTiger P28
Det såg ut som att det var en butik i innerstan. Om du lyckas fixa det för 40 kr där så är du grym.
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.
Poet

2011-09-25 22:09
Som någon sa ovanför, man blir fan glad att se de där två tillsammans!
Tråkigt att inte alla 3 delarna fanns ute... eller kommer de 2 andra delarna handla om andra saker, eller är det fortsättning på Proffset och Kungen?
Jag har ätit pannkaka!

2011-09-25 22:31
Ser ju fan ut som stället där jag jobbar, lägger dem om tak hos dem?
"Being an Independent artist is like being an ugly dude with a huge dick... If I could just get these bitches to look, they'd be hooked!" - Dirtbag

2011-09-26 14:09
Riktigt bra klipp..
Någon mer än jag som såg vad de var för gröna plantor de var i fönstret vid 12.36 ungefär :P hahaah

men annars var det nice shit..
Admin

2011-09-26 14:37
Osvensktiger: Det kan jag med! Men Promoe handlade så mycket mer än så. Scanna av vad han lagade. Frysta bär på lösvikt köpte han ju kanske ett kilo och de kostar ju 8.90 hg eller nåt i den stilen. Sen köptes cashewnötter och paranötter på påse Fairtraide och de kostar typ 20-30:- HG. Sen blev det ganska mycket mat också. Men köper man alltid ECO vilket Promoe gjorde så blir det dyrt. Ingen polsk cheap-ass shit du ser i det där klippet :)

Funktenteller: Vi får se om det blir nåt veggielag. Ni hänger ju så mycket i Whoa-TV ändå. Mataffären är ICA vid Torkel Knutssongatan på Söder.

Miilk: De andra delar är fortsättningar. Men de kommer följa vissa teman. I nästa avsnitt kommer maten vara klar och det kommer snackas mycket Government Music. Det 3e avsnittet kommer troligen bara innehålla snack om battles då det visade sig att Promoe är en riktig battlejunkie.

Sellish: Tror inte dem lägger tak just exakt där. Men många hus på söder är lika varandra.

 

2011-09-26 14:58
Mfs:
What, varför ställer han inte upp o battlar då? :O HB VS Promie hade ju varit Guld! :D Eller kanske att de tom. teamar upp =)

När släpps resterande avsnitt? =)

2011-09-26 15:11
Eller kanske att de tom. teamar upp =)


Jizz in my pants
I hate to advocate drugs, alcohol, violence or insanity to anyone, but they've always worked for me.

2011-09-26 20:43
Fuck! Whoa beat me to it. Tur att ni körde "typiska" vegan-rätter. Är ni sugna på att se hur man gör onyttig vegan-mat som 3-cheese pizza eller cheese-fries, stay tuned. Ska bara lära mig att redigera klippen. Fuck health-reasons!
Question your goods, who makes them? Where they come from and how they distributed it? You have a relationship to all of theese things. If someone or some earth is being fucked over in the process, by witch your goods get to you; you are ultimately responsible for any harm done.
Admin

2011-09-26 21:09
jaojao_: Det kanske framkommer i avsnittet. Men visst hade det varit grymt!

FHTEOD: Det är artisten som väljer mat de vill göra. Vilka 3 ostar skulle det vara? Veganost har ju vissa begränsningar och ofta måste man göra de själv.
 

2011-09-27 00:37
Baxi baxi promoe, Baxi baxi!
 
Redaktionen

2011-09-27 09:49
Det är inte många ostar som ens är vegetariska. :S

Men jävligt nice avsnitt!
Moderator - Som en lokalvårdare, fast i cyberrymden..
http://www.martypatches.com
http://www.danielmeyer.se

2011-09-27 18:40
Vilka 3 ostar skulle det vara? Veganost har ju vissa begränsningar och ofta måste man göra de själv.


mfs- Jag tror att jag använde 4 veganska smältostar i slutändan. Men de är helt klart svåra att få tag på i Sverige, 2 av dem inhandlades i staterna. Det var: pepper-jack, cheddar-style och 2 sorters mozzarella.
Question your goods, who makes them? Where they come from and how they distributed it? You have a relationship to all of theese things. If someone or some earth is being fucked over in the process, by witch your goods get to you; you are ultimately responsible for any harm done.
Rappare

2011-10-01 12:04
spännande. Kul med Promoe. Dock tror ja skärpan var lite knasigt inställd så det blev jobbigt för ögonen att kolla på. Annars fint!
Hör av dig om du vill få sin singel/skiva på Spotify!

2011-10-01 12:22
fhteod det finns väl en del veganostar i sverige också, iaf i sthlm. vet inte hur det är i andra städer

2011-10-02 18:53
Ja, det brukar finnas iaf 2 sorters veganska smältostar på välsorterade stormarknader. I Borlänge har vi tur som har Trädgårdscafét som tar hem lite ostar då och då.
Question your goods, who makes them? Where they come from and how they distributed it? You have a relationship to all of theese things. If someone or some earth is being fucked over in the process, by witch your goods get to you; you are ultimately responsible for any harm done.
Moderator

2011-10-06 23:10
När kommer nästa del?
Nu när whoa till slut ska lägga ned kan det vara dags att sammanfatta allt jag har lärt mig här genom åren: WORD! på Misery_chick
Admin

2011-10-07 11:26
KaptenKrok: Tanken var att det skulle upp i helgen nu senast. Men har varit sinnessjukt på mitt jobb senaste tiden. Men kommer försöka göra det sista i dagarna.

Håll ut!

Ps. Det har spelats in en hel del matlagningsprogram med svenska rappare det senaste.
 

2011-10-13 23:23
Question your goods, who makes them? Where they come from and how they distributed it? You have a relationship to all of theese things. If someone or some earth is being fucked over in the process, by witch your goods get to you; you are ultimately responsible for any harm done.
Moderator

2011-11-08 21:00
Har det kommit något andra avsnitt än?
Nu när whoa till slut ska lägga ned kan det vara dags att sammanfatta allt jag har lärt mig här genom åren: WORD! på Misery_chick
Redaktionschef

2011-11-08 21:07
Oracle aka HipHop-Oraklet | Whoa-Crew 2000-2013|
I januari 2014 lägger vi ned Whoa. Tack för de här åren!