I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Papperstidningen Kingsize läggs ner. Diskutera här!

Svensk Hiphop - Allmänt

   
Redaktionschef

2012-03-02 19:53

Papperstidningen Kingsize läggs ner. Diskutera här!Från Whoa-bloggen:

Under kvällen möttes vi av nyheten att papperstidningen Kingsize Magazine läggs ner och avslutar med ett sista avskedsnummer i slutet av april.

Jättetråkigt med tanke på hur många bra artiklar, intervjuer och recensioner som publicerats genom Kingsize sedan starten 2003. Och extra tråkigt med tanke på att det är den enda svenska hiphoptidningen sedan Quote Magazine tackade för sig för ett par år sedan. Det behövs en tidning på svenska om hiphop, även om det - uppenbarligen - är en tuff uppgift att få en sådan att gå runt.

Ur allt ont kommer i regel dock också någonting gott och så även i detta fallet. I samband med nedläggningen av papperstidningen väljer Kingsize nu istället att satsa hårdare på kingsizemagazine.se. På "nya" kingsizemagazine.se kommer läsarna hitta intervjuer, roliga reportage, nöjesnyheter och skvaller, recensioner, graffiti, dans, tävlingar och mycket annat.

Ett stort tack till Kingsize Magazine för allt de gjort med papperstidningen och givetvis ett stort lycka till med nysatsningen!


Nyheten hos kingsizemagazine.se

Vad innebär detta? Vad är era åsikter? Bra? Dåligt?

Oracle aka HipHop-Oraklet | Whoa-Crew 2000-2013|
I januari 2014 lägger vi ned Whoa. Tack för de här åren!
Admin

2012-03-03 03:25
Det är sån sjukt hård konkurrens att ha en papperstidning även om man är ensam i sitt ämne i ett land. Helt ensamma är/var det ju heller inte iom att det går att köpa utländska hiphoptidningar, så viss konkurrens på det planet har ju också funnits.

Ska bli intressant att se vad som händer nu. Det är en stor omställning att gå från papper till enbart web. Nya förutsättningar. På det positiva planet slipper man samma typer av deadlines, slipper allt vad korrvändor av hela nummer heter, slipper bry sig om layout och tryck (och kostnaderna), kan planera på ett annat sätt och sprida ut materialet lite mer när man vill. Nackdelen är väl att det lite mer omfattande materialet riskerar att drunkna i det normala nyhetsflödet (oavsett hur man gör det rent tekniskt). Kingsize kommer inte längre synas i tidningshyllan vilket i sig är något av en kvalitetsstämpel, skickar en viss signal och är i sig lite gratisreklam. Återigen, större grejer riskerar att bli lidande då det är en annan sak att bläddra i en tidning. Och de kommer nu hamna i mer konkurrens med olika bloggar. Kanske de kan fortsätta göra tidningen i nåt webformat nu när så många har läsplattor och stora telefoner?

Finns som sagt både för- och nackdelar med sånt här. Men det kändes rätt så oväntat tycker jag. Speciellt med tanke på Kingsizegalan nyligen.
The president has been kidnapped by ninjas. Are you a bad enough dude to rescue the president?
Poet

2012-03-03 10:27
Alltså tidningar är så outdated format. En tidning är helt enkelt gårdagens nyheter, fast du får de idag. Och idag får de flesta sina nyheter ifrån allt annat än den den heliga triangeln av tidning - radio - tv.

Jag har skitbråttom just nu, men jag ska fördjupa mitt svar senare ikväll. Trist att de lägger ner, behövs en hip hop tidning i Sverige :(
At the gates of Eternity...
Producent

2012-03-03 10:50
Tycker att de är skittrist att Kingsize läggs ner. Jag har köpt i princip varje nr. sedan 2003. Det känns lite som att förlora en vän, har alltid haft med Kingsize på alla resor och semestrar. Även om jag tyckte att Gidappa var bättre. Jag hade önskat att de kunde finnas kvar men kanske som en svartvit tidning tryckt på billigare papper.
Jag är ingen perfekt man. Jag försöker bara göra det bästa jag kan och vara sann, inte göra nått halvdann. Det borde vara min slogan.

2012-03-03 11:48
Jag älskar tidningar, skillnaden mellan att sätta sig ner med en tidning och att öppna en webbdsida känns milsvid.

Fast jag tyckte inte att kingsize var speciellt bra, så det känns knappt trist alls. Undrar om det egentligen finns en anledning att ha en renodlat hiphoptidning 2012, känns inte som hiphopscenen fungerar på samma sätt som den gjorde för 10 år sen, nu lyssnar alla på hiphop, men princip ingen uteslutande på det. Skulle mycket hellre sen en tidning som tog upp ett bredare spektrum av ny rolig modern musik.
http://soundcloud.com/80scrackpolo
Rappare

2012-03-03 12:04
Om de ska storsatsa på hemsidan så måste de stila upp den så att man hittar runt. Jag hatar att tvingas in på Kingsize sida i nuläget.
Producent

2012-03-03 15:37
Jag är aldrig inne på Kingsize webbsida, jag tror jag att whoa fungerar som ett komplement till Kingsize papperstidningen.
Jag är ingen perfekt man. Jag försöker bara göra det bästa jag kan och vara sann, inte göra nått halvdann. Det borde vara min slogan.

2012-03-04 03:41
Fy fan va tråkigt.

Har köpt nästan varenda tidning sen den kom ut. Har oftast varit en jävligt skön blandning mellan kommersiella artister och mindre akter, amerikanka och svenska. Och även när de artister jag inte diggat har intervjuats så har det alltid varit med intressanta infallsvinklar och vettiga kommentarer.

I slutet kände jag att man kanske fokuserade lite väl mycket på mode istället för musiken, men det är bara min smaksak och det fick mig inte att sluta köpa tidningen.

Det har varit en dröm och ett mål att nån gång få bli intervjuad i Kingsize, så det känns väldigt sorgligt och tomt att den drömmen nu är borta för alltid.

MVH Mollgan (från Middlesex)

Ps. Tack för den här tiden! Jag kommer sakna er i tidningsstället.
Mollgan, Middlesex.
"Jag är hög och het så kalla mig ers höghet"
www.middlesex.nu

2012-03-04 04:07
jag ska starta den bästa hiphoptidning på svensksa någongsin. håll i er.
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.

2012-03-04 07:27

Tråkigt att Kingsize lägger ner men kanske en naturlig utveckling när tidningar i tryck går dåligt oavsett om det är hiphop eller inte.

Bra med ny hemsida för Kingsize, den som är nu känns rörig och communitydelen funkar inte bra som Dopeness skrev.
Men du måste skämta när du säger att Whoa är bättre som nyhetskälla än kingsizemagazine.se?

Både när det gäller svensk hiphop o amerikansk(utländsk) publicerar Kingsize väldigt mycket mer/bättre/snabbare material än vad Whoa gör. kanske inte så många netplays osv men det kvittar mig.

R.i.p Kingsize Magazine
 
Producent

2012-03-04 14:59
Pounds skrev:Bra med ny hemsida för Kingsize, den som är nu känns rörig och communitydelen funkar inte bra som Dopeness skrev.
Men du måste skämta när du säger att Whoa är bättre som nyhetskälla än kingsizemagazine.se?


R.i.p Kingsize Magazine


Jag sa inte att whoa är bättre än Kingsize som nyhetskälla. Och ja hade jag sagt det så hade jag skämtat-sedan om det är din humor eller inte...
Jag menade bara att för mig så räcker whoa som ett komplement till papperstidningen, jag går aldrig in på deras webbsida. Den är säkert jättebra men jag är aldrig inne på den.
Jag är ingen perfekt man. Jag försöker bara göra det bästa jag kan och vara sann, inte göra nått halvdann. Det borde vara min slogan.
Poet

2012-03-04 15:25
Tyckte en del recensioner kunde vara läsavärda, men annars så har jag bara köpt ett nummer av Kingsize någonsin, och det var för att Looptroop intervjuades i samband med deras släpp av Fort Europa - som var en väldigt trevlig intervju, men tyckte tidningen innehåll på tok för mycket "blaj" (tyvärr, kan inte formulera det bättre n så för tillfället) och blev således inte sugen på att ta del av fler nummer såvida det inte blev av med någon fet intervju igen av någon/några jag tycker/tyckte lite bättre om.

Sen förstod jag heller aldrig varför man skriver på tidningsomslaget att tidningen också innehåller graffiti när den enda graffitin som fanns i tidningen var på sista sidan i form av några halvbra fotograferade målningar som redan fanns på nätet sen tidigare. Nu vet jag inte hur det såg ut varken innan eller efter det numret, men sugen på att köpa ett till nummer blev jag inte.
Läs min nya bok Tyst I Klassen! som jag släppte i år. Är du inte läskunnig kan du åtminstone se mig hos Malou i Efter Tio i TV4 varje vardag och höra mig prata gott om den, inte för att jag minns vad den handlade om, skrev den på fyllan trots allt.

2012-03-04 23:50
Berör mig inget speciellt. Det är väl naturligt att gå över till nätet helt och hållet. Jag har i princip aldrig köpt ett Kingzise-ex. Var mer ledsen när Gidappa la ner
Admin

2012-03-05 11:25
Jag tycker det behövs ett tryckt medie eftersom internet-magasin sällan får den respekten som en tryckt tidning har (än). Både från sponsorer, men också läsarkrets och annan media. Whoa har funnits så pass länge och bara matat på med fett material, haft massa nyheter, intervjuer och artiklar men i princip aldrig blivit bevakat eller återrapporterat i traditionell media. Förvisso på grund av att hiphopartister ofta är ganska dåliga på att sälja in sig till press, men ändå.

Men samtidigt om Kingsize inte lyckas ekonomiskt trots att ha reklamen så tätt verkar det ju rätt kört. Får hoppas att det finns någon som brinner för kulturen och inte pengarna som har tid och ork att ta itu med ett seriöst Fanzine.

 
Poet

2012-03-05 12:03
mfs: Det är sant, men outlets av information har förändrats drastiskt de senaste 10 åren. Smartphone-generationen får sina nyheter direkt i mobilen i form av statusuppdateringar, tweets osv. Jag personligen läser enbart papperstidningar, om jag hittar en på bussen tex. Och även om jag plockar upp en Metro, så har ca 90% av allt det jag läser i den redan läst dagen innan på tex sydsvenskan.se. Det är liksom gårdagens nyheter, fast du får de idag. Det enda som är intressant är ju exklusiva intervjuer, artiklar och en och annan krönika kanske. Resten, alltså nyheterna i sig, är så kallad "old news". Smartphone-generationen väntar inte en månad för att få en tidning, de väntar inte ens en dag för att få en tidning. De vill ha informationen på deras egna villkor. Ska bli jävligt intressant att berätta för ens framtida barn om hur man som yngre brukade sitta i timmar framför MTV i hopp om att de skulle visa Snoop Doggy Dogg's "What's My Name", så man kunde spela in videon på VHS och kolla på den om och om igen. Eller timmarna man spenderade på lördagar för att kolla på "Crossfade" på ZTV :) Kan tänka mig redan nu hur frågorna kommer hagla från mina framtida barn "Varför kollade ni inte bara på Youtube för? Hade ni inte internet då? :O Hur fan pallade ni leva?". Man, today's kids got it fucking good!Sen är det en sak till som Kingsize inte riktigt kan rå på och det är faktumet att svensk hip hop är väldigt homogent. Artisterna är väldigt homogena också. Ingen har en image, alla kommer "överrens" med varandra, aldrig några dispyter, aldrig några häftiga anekdoter att berätta om. Klimatet har förändrats enormt i jämfört med tex tidigt 2000-tal då "Mikrofonkåt" kom ut. På tidigt 2000-tal så var svensk hip hop's line-up som att välja en karaktär i Street Fighter! Fanns något för alla. Idag är det antingen techno-rap bullshit eller förortsrap.


Ovanstående faktorer och lägg även till ett ekonomiskt klimat som svajar, så ser man att det inte är så konstigt ändå att Kingsize går i graven.
At the gates of Eternity...
Admin

2012-03-05 13:03
BC99: Det är ju det här aktualitetsproblemet som varit ett problem för Kingsize hela tiden. Och det fungerar inte att jobba på det viset i en tidning idag. Det måste vara tidlöst material, så som vi försöker jobba med Whoa-TV numera. Även om vissa saker självfallet är nu så är tanken att det skall vara kul flera år framöver. Det här har ju TV-spelstidningen Level till exempel tagit fasta på där de producerar retronummer osv. Det var ju just avsaknaden av ordentligt grävande journalistik som var Kingsizes problem. De intervjuade de artisterna som var på konserter i Sverige oavsett om det var hot shit eller inte. Men det var också väldigt fokuserat på senaste skivan istället för att hitta på spännande koncept och teman till intervjuerna. Det andra lagret så att säga. Och det här är något som man kanske får ännu svårare att arbeta med om man inte kan ha avlönad personal och journalister som faktiskt ekonomiskt i både tid och pengar kan arbeta med texter, göra röda trådar och ha ett tydligt fokuserat arbete. Något som Whoa som ideell sektor har svårt med. Där man skulle ha någon typ av forskningsanslag för att verkligen ordentligt få sitta och arbeta i lugn och ro med ämnet hiphop. Så som universitet tillåter rock & pop-kurser och kan ha hela redaktioner anställda inom hårdrock osv.

Förövrigt är musik och videor inte så lättillgängligt idag som man kan tro. Och många saker kommer vara försvunna om några år. Man har ingen aning vad som händer med youtube och det är inte särskilt fruktbart med deras monopol. Det behövs mer än någonsin en arkiverande av svensk hiphop, därav arbetar Whoa t.ex. med sektioner som Guldgruvan.
 

2012-03-05 13:30
Internet är bara bra för tidningsbranschen som jag ser det; nätet innebär att det blir svårare att tjäna pengar på tidskrifter, upplagorna sjunker när ointresserade läsare som vill ha stor bilder och korta texter flyr till andra medier. Du kan inte längre komma undan med att göra en dålig tidskrift som klarar sig för att det inte finns någon konkurrens, och inte längre överleva på pengar från annonsörer som vill nå sextonåringar. Enda lösningen är satsa på kvalitet, och det klarade uppenbarligen inte kingsize, ärligt talat finns det väl knappast en marknad för en hiphop-okej år 2012.
http://soundcloud.com/80scrackpolo