I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Whoa rekommenderar: Litteratur- och uppsats-arkivet

Svensk Hiphop - Allmänt

   
Redaktionschef

2012-11-22 07:13

Whoa rekommenderar: Litteratur- och uppsats-arkivet



Från Whoa-bloggen:

Många ser nog fortfarande hiphop som gatukonst. Musik som slår uppåt och som inte hör hemma inom akademins finrum. Men även fast hiphopen började på gatan finns den idag överallt, inte minst i finrummen. Det märks även när det kommer till svensk hiphop. Här speglas och skildras kulturen och samhället inte längre bara via låttexter från artister, utan även i större uppsatser från studenter på högskolor och universitet runt om i landet.

Spontant kanske en eller annan ger tummen ned åt detta faktum. Hiphopen har historiskt sett trots allt inte varit ett ämne man studerar utan snarare någonting man utövar. På Whoa-redaktionen är vi emellertid mycket positiva till att hiphopen numera även uppmärksammas och diskuteras i vetenskapliga sammanhang, då detta rimligtvis borde betyda att den – på sikt – börjar tas på mer allvar. Desto högre status för hiphopen och större kännedom om den som musikgenre och subkultur, desto färre journalister, politiker m.m. som kan avfärda den pga. okunskap och fördomar. Dessutom bjuder många av uppsatserna på mycket intressant läsning, vilket ju bara i sig är en tillräckligt stark anledning till att kolla in dem närmare.

För att underlätta för dig som läsare har undertecknad tillsammans med Jon Mauno Pettersson från Whoa-redaktionen gjort en kartläggning och sammanställning av svenska universitetsuppsatser som är skrivna med hiphopanknytning. Här hittar du även tips på avhandlingar och mer, renodlade litterära verk, som blivit utgivna på bokförlag. Listan är givetvis ännu inte komplett, så saknar du något verk så var inte rädd att höra av dig till [email protected]!

Hoppas det uppskattas och hjälp oss gärna att sprida länken vidare! Mycket nöje!


Klicka här för att komma till litteratur- och-uppsatsarkivet

Oracle aka HipHop-Oraklet | Whoa-Crew 2000-2013|
I januari 2014 lägger vi ned Whoa. Tack för de här åren!