I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Teorier om mordet på Tupac Shakur

Utländsk Hiphop - Allmänt

   

2007-04-12 10:53

Teorier om mordet på Tupac Shakur

Den ursprungliga tanken var att denna artikel skulle bli en hel broschyr och alltså inte bara, som nu, en artikel. Det visade sig vara ett för smalt ämne att skriva ihop en hel broschyr om, även om det hade varit en frisk fläkt i MTF-bokförlags utbud, en skrift om 2pac, en skrift som inte (likt allt annat som givits ut) till fullo handlar om politik. Det blev som ni ser bara en artikel av det, men vi sörjer inte över det. Här är artikeln.

Tupac Amaru Shakur föddes 1971 i New York-förorten Harlem. Han skulle komma att slå igenom som rapartist, antagligen den störste vår värld hittills skådat. Han var döpt efter ett antal revolutionära inkaledare, alla givetvis med namnet Tupac och Tupac Amaru. Han växte upp inom en politiskt väldigt medveten familj. Modern hade en aktiv roll i den starkt maoistiskt influerade människorättsorganisationen Black Panther Party. Denna artikel ska däremot inte handla om 2pacs uppväxt och bakgrund, utan om våra teorier om turerna kring hans död. Han blev mördad i Las Vegas 1996. Mordet är fortfarande outrett och polisen har aldrig gripit några misstänkta.

Vi anser att hela började när 2pac skrev på för skivbolaget Death Row Records. Detta var 1995. Året innan hade han blivit dömd till 4, 5 års fängelse. Han blev frigiven för att Death Row betalade hans borgen när han skrev på för skivbolaget. Man skulle kunna säga att han inte hade något annat val än att skriva på, vilket han själv har sagt i intervjuer. Nu kanske någon undrar varför han inte själv betalade sin borgen, då han var en framgångsrik artist och hade en betydande förmögenhet. Då måste det sägas att det var en enorm ekonomisk summa som krävdes för att betala hans borgen, så stor att han inte kunde betala den själv, helt enkelt. Death Row som hade en förmögenhet tiotals gånger så stor som honom själv kunde däremot göra denna betalning åt honom. Han hamnade i den situationen att han blev skuldsatt till skivbolaget och blev tvungen att betala igen sina skulder genom hårt arbete.

2pac var en av de bäst säljande rapartisterna i mitten av 1990-talet. Han var givetvis en väldigt lönsam affär för Death Row. Att han arbetade åt dem enbart för att han var tvungen och att han ville lämna bolaget så fort skulden var betalad gjorde dem väldigt oroliga. Det är bakgrunden till mordet. Skivbolagets direktör var (och är fortfarande) Marion "Suge" Knight, en inbiten kapitalist som gjorde allt för egen vinning. Han gjorde sig ökänd för att utöva gangstermetoder med utpressning och allt vad det innebar för att i alla lägen gynna sin egen ekonomiska ställning. Han brydde sig givetvis inte om 2pac som person, utan bara som en inkomstkälla.

Suge Knight hyrde lakejer för att röja undan 2pac, sin mest framgångsrike artist och som planerade att lämna honom. Detta skulle ta ifrån honom stora inkomster och utsätta hans skivbolag för konkurrens, så 2pac röjdes undan genom ett drive-by-attentat på Suge Knights beställning. Han såg till att muta alla inom rättsväsendet som kunde innebära ett hot. Polismyndigheterna har helt undlåtit att utreda mordet och några rättegångar kan inte komma på fråga. Även om rättsväsendet inte har tänkt behandla det hela, så har tusentals privatpersoner världen över haft misstankar om Suge Knights inblandning i mordet och insett sanningen i att

"Rådskommunism har det kallats, när du kämpar för arbetarklassens självbestämmanderätt, när du kämpar för något annat än statskapitalism, för något annat än den leninistiska principen..." - Paul Mattick, Kapitalistisk kris och revolutionär rörelse