I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Är en legalisering av graffiti möjlig?

Vår Hiphop - Graffiti

   

2004-04-26 23:20

Är en legalisering av graffiti möjlig?

Ibland möter man åsikten av graffiti inte är något allvarligt brott. vilket är en helt rimlig ståndpunkt. Ibland möter man också åsikten att man borde legalisera det (speciellt om man snackar med graffare).
men jag har tänkt en del på just detta med "laglig graffiti" och om det skulle fungera.

För om man diskuterar legalisering finns ju egentligen 3 "alternativ":

1. man startar mängder av legala väggar, så folk kan måla lagligt, men dom får inte måla varsomhelst.
2. att det blir lagligt att måla på ytor som betongväggar, stolpar etc och ytor som inte används.
3. att man får måla precis var man vill.

argument 1 är såklart en bra början. men, är inte idéen med graffiti att det ska va en underground-rörelse? kommer den inte stagnera om den blir laglig och spänningen försvinner?

2 är ett vettigt argument. (om en yta inte syns, används eller fyller nån funktion, varför ska man då inte få liva upp den) men då kommer man på nåt sätt att bli tvungen att avgöra exakt vilka ytor som ska tillåtas. ska vi ha en speciell kommitté som bedömer varje målning om den ska tas bort eller inte?

3:an är det nog inte många som ser som ett alternativ. att få måla var man vill, innebär ju att dom kan måla din brevlåda, eller i din trädgård eller ditt sommartorp.

men frågan är: fungerar någon dellösning? det känns som att man inte kan lösa frågan slutgiltigt utan att antingen totalförbjuda graffiti (som nu) eller totaltillåta den. nån som har nån åsikt/tanke?

// jojje