I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Svensk graffitis framtid.

Vår Hiphop - Graffiti

   
Graffare

2006-06-20 18:16

Svensk graffitis framtid.

Det har ju diskuterats lite till och från hur Sveriges graffitiscen kommer bli om säg 10-20 år.

Jag tror faktiskt att man kommer kunna hitta många likheter med New Yorks scen.

New York var ju graffitin mekka för 20-25 år sedan. Massor av rull, ännu mera bombing och framförallt otroligt många graffare som började.

Men sedan newyork-graffitins glansdagar har den mer och mer dött ut. De som håller scenen uppe idag är ju faktiskt i mångt och mycket samma målar som var aktiva för 25 år sedan. Få unga hittar graffen och tågscenen är ju utdöd. Visst, man skulle ju kunna tala om hård bevakning och Vandal Squad, men å andra sidan, många européer som kommer på besök lägger problemfritt panels och wholecars på deras pendel och tunnelbana.


Samma mönster börjar skönjas i skandinavien, allt färre nya målare tillkommer och de som är aktiva var också aktiva för fem år sedan. Jfr köpenhamn. För 5 år såg man panels av kanske 10-20 olika målare på S-tågen. 3 år sedan var det 10 och i dag är det i princip bara Moas, hate och fers. Samma gäller skåne, det är inte direkt så att några nya målare tillkommer och dominerar scenen som innan. Även stockholm verkar ha mattats av.

Så med andra ord... graffen kommer dö ut...

Alla barnen gjorde wholecars utom Hussein, han gjorde ett wholetrain.
http://www.youtube.com/watch?v=hMM_T_PJ0Rs&feature=player_embedded