I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

(krönika) En kärlekstext till graffiti

Vår Hiphop - Graffiti

   

2011-04-05 00:03

(krönika) En kärlekstext till graffiti

Från whoabloggen:

Världsomfattande ser graffitimålares rutiner likadana ut. Det gäller att först invänta mörkret för att sedan smyga ut, med ryggsäcken fylld med spraybrukar. Egentligen spelar det ingen roll var du är. I de flesta länder är det olagligt och polisen har ett genomgripande arbete mot graffiti.
Någon gång ibland ser man en och annan kommunalpolitiker skriva ett ilsket inlägg i tidningen, oftast om hur mycket saneringsarbetet kostar. Sedan har vi fritidsgårdsledarna, eldsjälarnas eldsjälar. De som årligen jobbar med att tjaffsa med kommunen och ge kidsen en plats att verka och utvecklas i. Men också att få kommunen att förstå att graffitiintresset är på riktigt, lika mycket på riktigt som manga och rockmusik.
Sen har vi svensson och det övriga samhället, som gärna avnjuter graffiti i promenaden genom tunneln. Men bara om det är fint och välarrangerat, lämpligen med mycket färg och glada gubbar.
Detta utan att ägna en minut åt att försöka förstå att man som målare inte alltid har tid med sådana målningar, när man ständigt måste vakta sin rygg.

Därför blev jag så förvånad när jag kom till Bay area, Kalifornien. Givetvis är det samma regler som gäller här som i Sverige: Det är olagligt och bryter du mot lagen kan du räkna med fängelse eller bot. Det som tog mig på storm var hur välorganiserade målarna var och hur jag upplevde att den allmänna attityden gentemot graffiti var.
Förstå och främst så ser man graffiti överallt: På affärer, bostäder, industrier. Några av dom är många år gamla. En del är hyllningar till Mac Dre, Oscar Grant och andra döda människor. Medan andra är tributer till kärleken, freden och de mänskliga rättigheterna. Det går inte med ord att beskriva mängden målningar och vad det gör för stadsbilden. All denna graffiti skapar en tjusningskraft starkare än ord.

Jag har sedan jag kom hit slukats in i graffitikulturen. De flesta som jag umgås med är målare och ivriga på att berätta om den egna situationen. Jag har fått följa med målare på nattliga och dagliga äventyr, gått på utställningar och fester, träffat den ena och den andra.
Det är framförallt tre situationer som jag kommer ihåg extra starkt:

Till bloggen

Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.

2011-04-05 00:57
Jävligt bra krönika. Angående tributer till kärleken, i Peru vart jag förvånad över hur mycket kärleks förklaringar det fanns ute. Känns som om ingen gör det i Sverige, förutom nykära 14 åringar. Enda kille jag sett göra det är DNE. Undrar vad den skillnaden beror på.

Fan man kanske lär dra till Cali någon gång i livet.
 

2011-04-05 11:23
Trevlig text! Låter helt klart som ett dödsmysigt ställe.
Din forumsignatur är rätt irriterande när man läser i trådarna du skriver i. Ändra till vanliga textrader är du snäll.

2011-04-05 12:27
"den där känslan" Bra läsning!
Que sera, sera.

2011-04-06 11:37
När kommer krönikan om Umeå? Våran scen är (har iaf varit) sjuukt fet.

Mkt bra krönika, mkt känsla. Va som nästan där på festen...
don have it all upstairs but who the fuck cares
4-20 24-7
TRAINSPOTTERS.SE / RANDOMBASTARDS.COM

2011-04-06 13:55
Riktigt bra skrivet. Du har gjort min dag till den bättre!
No comment

2011-04-06 17:44
vaddå tjaffsar fritidsgården på att man ska få måla tunnelbanan... hajjar inte...Spoilerironin flödar... fritidsgårdar brukar oftast sätta upp en plywood någon sommardag då alla 13 åringar som tjuvröker i skolan får kladda på... ifall dom kämpade så hårt hade antagligen det inte funnits en nolltolerans mot graffitin + varje förort skulle haft en egen laglig vägg...
Dra åt helvete

2011-04-07 22:36
Hanses: Tack! Kul att du tog dig tid att läsa! :)
Ja, jag vet, ume har mycket fett med. Men just nu är jag i Cali och graffitiar mig. När jag kommer tillbaka, så kanske. Jag har ju inte bott i umeå på några år och är väldigt intresserad av hur scenen har utvecklats. Massa nya knottar måste ha tagit över? :)

Reinfeld och strump: Tack för kärleken! Fint! :)

naddikk: Ja, jag har också funderat på det.. Vad har du själv för teorier? Dom delar i Oakland jag har hängt i är i extremt dåligt skick, på alla sätt och vis. Folk uppskattar verkligen hyllningarna här och efterfrågan är stor. Jag antar att det är skönt att se hyllningar till freden, kärleken och solidariteten när livet är en struggle.
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.
Toastare

2011-04-09 12:36
Kul text, dock lite väl sterotypisk.. men roligt att du hittat graffitin. Nu får du vidga dina vyer inom det hela och se att det är så mycket mer än det du skriver om. Dessutom är väl svenska målare rätt organiserade de med, med stört koll på tåg och tider.. pendeltågs asberger deluxe.
Och fängelsetraff i Bay Area är ju betydligt hårdare och längre än i Sverige. Plus att det är mycket kopplat till gängverksamhet..
Jag skyller allt på Emma!
Toastare

2011-04-09 12:38
jag menar att polisen i USA kopplar graffiti med gängverksamhet.. inte att graffen nödvändigtvis är det. Men det är ju också en stor grej som du borde kunna undersöka mer när du ändå är i Cali, hänga lite med bloods eller crips ;)
Jag skyller allt på Emma!